Glas Javnosti

Nemački epidemiolog: Smrtnost kod korone je kao kod običnog gripa

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Štefan Vilih (Stefan Willich), epidemiolog na berlinskoj klinici Šarite, kaže da virus korona „nije opasan za najveći deo stanovništva“. Prema njegovim rečima, prosečna starost žrtava u Italiji je oko 80 godina, pri čemu je oko 50 posto žrtava od ranije imalo tri ili više hroničnih bolesti poput dijabetesa, problema sa plućima ili teških srčanih oboljenja. U pitanju su bile „veoma specifične i veo

 

- Mereno po smrtnosti, dakle broju slučajeva koji se okončavaju smrću, stanje je otprilike kao kod klasičnog gripa: u Nemačkoj prema tekućim podacima umire oko 0,3 do 0,4 posto svih zaraženih pacijenata. Kod sarsa ili ebole stvari stoje znatno drugačije kaže on.

- I Španska groznica iz 1918, koja se povremeno poteže radi poređenja, bila je znatno opasnija u pogledu smrtnosti među stanovništvom. U slučaju SARS-Cov-2 (korona, napomena DWN) očigledno je da osobe mlađe od 65 godina koje nemaju druga oboljenja skoro da nisu ugrožene. Bolest je opasna pre svega po starije osobe koje već imaju neku od hroničnih bolesti. Kod klasičnog gripa je drugačije, jer je on opasan i po decu i trudnice - rekao je Vilih u razgovoru za Tagesšpigel.

 

Izvor: Stanje stvari

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR