Glas Javnosti

Nema kontaka, nema umiranja: Distanciranje u Italiji spasilo 38.000 života

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Epidemija popušta u Italiji, samnjenje kontakata spasilo desetine hiljada života.

Najbolja vest od početka epidemije u Italiji je da prvi put opada broj pacijenata koji su na intenzivnoj nezi, ali stručnjaci najavljuju da će se restriktivne mere u borbi protiv epidemije koronavirusa zadržati još, da će biti ukidane postepeno, a opravdanost toga potvrdilo je istraživanje Imperial College London koje je pokazalo je da je politika socijalnog distanciranja spasila  samo u Italiji 38 hiljada života.

U Italiji je u poslednjih 24 sata zabeleženo 2.886 zaraženih, a ukupni broj zaraženih od početka epidemije u Italiji je 88.274.Ozdravilo je 1.238 osoba, a u izolaciji bez simptoma ili s blagim simptomima, zaraze koronavirusom je porastao za 63% od ukupnig broja inficiranih.

Broj umrlih u 24 sata ostaje visok, 681, ali i dalje opada.

-Naša borba protiv korona virusa se nastavlja nesmanjeno. Ne možemo misliti da pobeđujemo, nismo protivnika saterali u ćošak. Pokazatelji nam samo govore da počinjemo ograničavati razmere zaraze. Ali veličina epidemije, iako opada, ipak je još uvek velika. Moramo se odupreti razmišljanju da je već došlo vreme da se vratimo na normalno ponašanje", rekao je komesar za vanredne situacije Domenico Arcuri.

Stručnjaci najavljuju da ce se restriktivne mere u borbi protiv epidemije korona virusa zadržati još, biće ukidane postepeno, ali neće krenuti pre nego indeks zaraznosti R, koji sada oscilira oko 1, padne na najmanje 0,5.

Kada je u martu počela da se širi epidemija u Italiji, indeks zaraze bio je R3, sto znaci da je svaka zarazena osoba prenosila infekciju na jos najmanje tri osobe. Od 10 marta kada je uveden karantin za celu Italiju, i posebno obaveza socijalnog distanciranja, indeks R je u opadanju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR