Glas Javnosti

NE, STVARNO, DOKLE VIŠE? Naučnici se bacili na istraživanje DELTAKRON soja, nove varijanta kovida 19: OVO JE ZAKLJUČAK!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nova mutacija virusa Sars-CoV-2 kombinuje delove delta i omikron sojeva, iako nije označena kao zabrinjavajuća varijanta.

Ali naučnici i zdravstveni stručnjaci još istražuju njegove ključne aspekte, među kojima i potencijalna otpornost na vakcine.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 9. marta saopštila da su naučnici identifikovali novu varijantu kovida-19.

Ona je nezvanično nazvana "deltakron", jer se radi o kombinaciji delta i omikron sojeva.

SZO je zvanično opisuje kao varijantu AY.4/BA.1 i za sada je ne smatra "zabrinjavajućom varijantom" - onom koja može da ima značajniji uticaj na javno zdravlje.

Slučajeva deltakrona je do sada bilo u Evropi, SAD-u i Južnoj Americi.

Međutim, naučnici i zdravstveni stručnjaci i dalje nisu sigurni u vezi sa ključnim aspekatima ove nove varijante, naročito ako je slučajno izuzetno zarazna, otporna na vakcine ili ako izaziva teške simptome.

Potvrđeno je da su prvi slučajevi deltakrona otkriveni u Francuskoj u januaru 2022. godine.

Od tada je on pronađen i u Belgiji, Nemačkoj, Danskoj i Holandiji, prema informacijama iz Gisejda, onlajn platforme na kojoj naučnici iz svih krajeva sveta dele genetske informacije o korona virusu.

U skorije vreme, slučajevi deltakrona pronađeni su i u Velikoj Britaniji, SAD-u i Brazilu.

Broj slučajeva povezan sa ovom varijantom i dalje je veoma nizak: zaključno sa 15. martom, Gisejdu je podneto svega 47 uzoraka AY.4/BA.1, od kojih je 36 poteklo iz Francuske.

Iako te informacije nisu definitivne, činjenica da broj slučajeva deltakrona nije eksponencijalno rastao od januara do marta može da se protumači kao preliminarni znak da ovaj soj nije zarazniji od delte i omikrona, piše BBC na srpskom.

Još podataka koji potkrepljuju ovaj stav poteklo je iz studije koju još nisu objavili istraživači iz Heliksa, privatne kompanije koja radi na genetskom sekvenciranju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naučnici su analizirali više od 29.000 pozitivnih uzoraka kovida-19 sakupljenih između novembra 2021. i februara 2022. godine, perioda tokom kog su i delta i omikron sojevi kružili sa velikim intenzitetom u SAD.

Ali od svih pozitivnih slučajeva, samo su dva bila povezana sa deltakronom.

Autori studije zaključili su da su, za sada, oni "retki" i da "nema dokaza da delta-omikron kombinacija za posledicu ima zarazniji virus od sojeva omikrona koji su u opticaju."

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR