Glas Javnosti

NE BACAJTE PARE NA BRZE TESTOVE: Ruska doktorka ima objašnjenje i ZAŠTO

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Zašto se dešava da je brzi test na koronu često lažno negativan? Doktorka je objasnila šta treba da izbegavate pre testiranja!

Nije retkost da brzi test na koronu pokaže lažno negativne rezultate. I naši i svetski stručnjaci kažu da ukoliko je nalaz pozitivan - sumnje nema, zaraza postoji. Međutim, ako je negativan, to već ne mora da bude stoprocentno tačno. Zašto se ovo dešava, objasnila je ruska doktorka Nadežda Černišova. 

Ona napominje da je najbolje pred testiranje ne pušiti, jer duvan može da utiče na istinitost rezultata. Takođe, otkrila je šta još je najbolje da izbegavate kada idete da se testirate kako biste bili sigurni da uzorak neće biti "kontaminiran" i da će pokazati precizne rezultate.



Po rečima specijaliste, pre nego što uradite test, izuzetno je važno da se isključe bilo kakvi mehanički efekti na nazofarinks, odnosno nosni deo ždrela. 

- Ne treba ničim da ispirate nos pre testa, niti da stavljate kapi. Najčešće se virus ne otkriva kada je osoba prethodno stavljala kapi ili ispirala nosni deo ždrela fiziološkim rastvorom ili morskom vodom. U ovom slučaju, virus može mehanički da se opere ili uništiti - tada će test biti negativan. Iz istog razloga, bolje je i ne izduvati nos", kaže doktorka.

Doktorka je dodala i da je zbog čistoće testa mnogo bolje uzdržati se od pušenja. 

- Dešava se da osoba kapne nešto u nos, namaže ga mašću ili ga izduva i dobije negativan test, iako su prisutni simptomi korone - zaključila je doktorka, prenosi Mondo.

BONUS VIDEO: Profesor Ratko Ristić o korupciji u našim institucijama

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR