Glas Javnosti

Naučnici otkrili "Ahilovu petu" virusa korona

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

To ranjivo područje moglo bi pomoći pri stvaranju vakcine. Naučnici američkog medicinskog istraživačkog centra Skrips Risrč pronašli su "Ahilovu petu" virusa korona SARS-CoV-19 koja bi mogla otvoriti put ka potencijalnom pronalasku vakcine

Naučnici američkog medicinskog istraživačkog centra Skrips Risrč pronašli su "Ahilovu petu" virusa korona SARS-CoV-19 koja bi mogla otvoriti put ka potencijalnom pronalasku vakcine, piše Dejli mejl.

Tokom istraživanja prvo su posmatrali kako se antitelo osobe koja je preživela SARS (Teški akutni respiratorni sindrom) prikačilo na poseban deo virusa kako bi ga ubilo. Nakon toga su posmatrali kako se isto telo prikačilo na isti deo virusa SARS-CoV-19.

Ta bi slaba tačka mogla postati vodič za razvijanje vakcine. Naučnici sada traže da osobe koje su preživele bolest COVID-19 doniraju krv kako bi se videlo sadrži li tražena antitela.

U ovom istraživanju proučavalo se i antitelo koje je uzeto pacijentu koji je pre više od deset godina bolovao i preboleo SARS. Pacijent nosi kodno ime CR3022, a antitelo je izolovala farmaceutska kuća Crucell Holland BV iz Holandije.

Takođe, istraživači centra Skrips Risrč primetili su da se SARS antitelo kači na praktično isto mesto i kod SARS-a i kod SARS-CoV-19. Antitelo se, međutim, nije istom jačinom prikačilo za SARS-CoV-19 kao što je to slučaj sa SARS-om. "To ne znači da ga neće ubiti", stoji u studiji.

Rad Skripsa pomogao je pri identifikovanju potencijalne slabe tačke virusa.

"Velika sličnost između virusa (SARS i SARS-CoV-19) sugeriše da to mesto ima važnu funkciju koju možda ne bi imalo da je virus značajnije mutirao", stoji u studiji.

Vodeći autor studije dr. Jan Vilson rekao je za San Diego Tribune da bi ta tačka mogla biti "Ahilova peta" virusa. "To ranjivo područje bilo je teško za pronaći, što virusu daje na tajanstvenosti", stoji u studiji.

"Otkrili smo da je ta regija inače skrivena unutar virusa te da se otkriva kada taj deo virusa menja svoju strukturu, kao što se to događa kada se neko njime zarazi", rekla je koautorka studije dr. Meng Jan.

"Ovo znanje može pomoći pri stvaranju vakcine i lekova protiv SARS-CoV-19 virusa, a oni bi čoveka mogli štititi od drugih korona virusa - uključujući i od onih koji će se pojaviti u budućnosti", dodao je Vilson.

Studija s ovim otkrićima objavljena je prošlog petka u časopisu Sajns.

Naučnici centra Skrips Risrč nastaviće mapirati strukturu korona virusa SARS-CoV-19 kako bi se ta saznanja mogla koristiti pri izradi vakcine ili barem privremene vakcine koja bi se davala lekarima koji su u stalnom kontaktu s osobama koje su zaražene korona virusom.

jutarnji.hr / novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR