Glas Javnosti
posta

NAJVAŽNIJE O DELTA SOJU: Vakcinisani se mogu razboleti ali neće ići U BOLNICU!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Delta soj korona virusa hara po Srbiji, sve je više i školske dece pozitivno, Ipak, znatna razlike u odnosu na prošli talas postoje.

Na prvom mestu ta se razlika ogleda u vakcinisanima i nevakcinisanima.

Vakcinisani se razboljevaju, ali razlika između imunizovanih i onih koji nisu primili vakcinu je drastična i to baš gde je i najbitnije - odlazak u bolnicu i broju onih koji su dospeli na intezivnu negu.

Broj obolelih od COVID-a do dana početka istraživanja je bio 25.000 građana pa su posebno praćeni oni koji nisu do tog trenutka preležali bolest. I to, vakcinisani do 1. juna njih 75.020 i oni koji se do tog datuma nisu imunizovali - 45.000 građana. Na dan početka istraživanja dve doze je primilo 65.639, a jednu 9.381.

Istraživanjeje upravo rađeno jer verzija koja trenutno hara i ne samo u Srbiji je izmenjena varijanta virusa u odnosu na onu kada su pravljene vakcine. Od delta soja obolelo je vakcinisanih - 747 (33.2), a nevakcinisanih 1504 (66.8). U ovom delu istraživanja konstatovano je da je broj obolelih koji su vakcinisani porastao međutim, ukoliko se rezultati uporede sa opštom populacijom dobija se pokazatelj - da su se nevakcinisani tri puta više razboljevali.

Najuspešnije cepivo pokazuje Fajzer. Najviše obolelih je među onima koji su primili kinesku vakcinu, ali je činjenica da je nju u Srbiji primilo najviše građana. Dakle, od delta soja je obolelo 8.3 građana koji su primi AstraZeneku, od Fajzera 6.8 odsto, Sputnjika 13.6 odsto i Sinofarma 71.4 odsto.

Do drastične ali i najbitnije razlike dolazi se u delu istraživanja koji su oboleli od kovida morali na lečenje u bolnicu. U slučaju nevakcinisanih to je 75.2 odsto, a vakcinisanih 24.8 odsto. Još uočljivija razlika je kada je reč o intezivoj nezi i stavljanju na respirator - odnos je dva vakcinisana pacijenta u odnosu na 33 nevakcinisanih. Kada je reč o vakcinisanima koji su morali u bolnicu najmanje slučajeva je zabeleženo posle vakcinacije Astra Zenekom.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR