Glas Javnosti

NA POMOLU NOVA VAKCINA PROTIV KORONE: Primaće se kroz nos i samo jedna doza!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U najavi je nova, takozvana nazalna, vakcina protiv korona virusa.

 Ova vakcina trreba da bude podvrgnuta ispitivanjima pošto je dobila odobrenje od britanske nezavisne regulatorne Agencije za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA).

 Kako ističe izvršni predsednik kompanije “Open Orphan”, Katal Friel  vakcina je u prvoj fazi ispitivanja.

- Međutim, kao što smo videli, prva može preći u treću za samo nekoliko meseci u ovom novom svetu brzog razvoja vakcina .Britanija je svetski lider u testiranju vakcina i niko to ne radi dobro kao mi. Zaista je uzbudljivo jer bi ovo značilo i novu generaciju vakcinu koje se daju kroz nos, a ubacuje se samo živi, mali deo virusa. – navodi on.,

Covi-Vak je jedna od retkih vakcina koja koristi živi, ali oslabljeni virus za razliku od većine drugih vakcina koje sadrže samo virusni protein.

Foto:Pixabay

Zanimljivo je da je u pitanju vakcina bez igle i prima se samo jedna doza.

Kako navode iz ove kompanije to bi mogla da bude jedna od prvih vakcina u svetu koje pružaju dugoročni imunitet protiv kovida-19.

Očekuje se da testiranje počne u januaru 2021. godine.

- Ako ova vakcina bude odobrena krajem sledeće godine, sve će biti mnogo lakše. Zamislite koliko je jednostavno da kupite vakcinu i poprskate je u nos, bez injekcija i gadnih reakcija - istakao je Friel.

Kompanija je počela da regrutuje dobrovoljce za kliničko ispitivanje koji će biti pod nadzorom i u kontrolisanom kliničkom okruženju.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR