Glas Javnosti
posta

RASTE BROJ PREMINULIH! Ovo su današnje korona brojke

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testiran 36.874 građanin od kojih je 17.851 novozaraženih, a preminuo je 61 pacijent.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 166 oboleli.

 
Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 39.473 građana, od kojih je 19.214 bilo novozaraženih. Preminulo je 58 pacijenata, a na respiratorima je bilo 148 obolelih.

Omikron koji je zarazniji do 10 puta, plus delta soj koji je takođe u cirkulaciji i dalje puni bolnice, ali i dalje daje visoke cifre kada je dnevna statistika u pitanju.

Više od 50 odsto testiranih su zaraženi, a klinička slika zavisi od vakcinacije ali i od stanja organizma, zato su prema rečima lekara na udaru nevakcinisani, ali i oni sa pridruženim bolestima.Epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović kaže da ćemo imati talas za talasom tokom čitavog meseca, jer je prirodni proces u toku. Prema njegovim rečima, tok epidemije zavisiće od tri bitna faktora - koliko sami budemo poštovali mere, koliko će biti zaraženih među decom i da li ćemo uspeti da posle praznika sredinom meseca izbegnemo novi ciklus zaražavanja.

- Imamo jedan prirodni proces, i to je ono što sam rekao još juna meseca, da će biti ovog prirodnog procesa i apelovao i na vakcinaciju i na opreznost. Druga faza ovog talasa u okviru omikrona je krenula uveliko, obolevaju stariji ljudi, hronični teški bolesnici, to je ono što vidimo u dnevnoj statistici. Ali, moramo biti svesni da pogađa i mlade, tako da ne smemo potcenjivati omikron nikako. Jeste slabiji, ali ne kod svakog obolelog. Takođe, verovatno da je tu i delta soj, pa da imamo kombinaciju omikrona i delte, jer ovi teži oblici kod starijih ljudi verovatno da potiču od toga, međutim ako su hronični bolesnici u pitanju onda je opasan bilo koji soj. Naravno, dosta je nevakcinisanih a tu je i grip, što dodatno otežava, kaže profesor Tiodorović za Blic.

BONUS VIDEO: Zavetni san heroja i prijatelja

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR