Glas Javnosti

UNIŠTIĆE KORONU! Ova kombinacija lekova je NAJUBITAČNIJE ORUŽJE u ratu sa kovidom-19?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Istraživači su identifikovali moćnu kombinaciju antivirusnih lekova za lečenje kovida 19.

Kombinovanje leka brekuniar sa remdesivirom ili molnupiravirom koje je odobrila američka Uprava za hranu i lekove za hitnu upotrebu, inhibirala je virus SARS-CoV-2 u ljudskim respiratornim ćelijama i kod miševa, prema novoj studiji koju su vodili istraživači u školi "Perelman medicine" na Univerzitetu Pensilvanije i Medicinskom fakultetu Univerziteta Merilend.

Nalazi, objavljeni u časopisu Nature, sugerišu da su ovi lekovi snažniji kada se koriste u kombinaciji nego pojedinačno.

"Iako još uvek nisu testirane u kliničkim ispitivanjima, kombinacije lekova identifikovanih u njihovoj studiji imaju potencijal da postanu veoma obećavajući tretmani za kovid 19", kaže glavna istraživačica dr Sara Čeri, profesorka patologije i laboratorijske medicine, prenosi B92.

"Identifikovanje kombinacija antivirusnih lekova je zaista važno, ne samo zato što to može da poveća snagu lekova protiv koronavirusa, već kombinovanje lekova takođe smanjuje rizik od rezistencije", rekla je Čeri, a prenosi Technology.

Istraživači su identifikovali 122 leka koji su pokazali antivirusnu aktivnost i selektivnost protiv koronavirusa, uključujući 16 analoga nukleozida - najveću kategoriju antivirusnih lekova koji se klinički koriste.

Među 16 su bili remdesivir, koji se daje injekcijom u venu i koji je odobrila FDA za lečenje kovida i molnupiravir, oralna pilula koja je odobrena za upotrebu u decembru.

BONUS VIDEO: Kako nas varaju trgovci - lažna sniženja, sumnjivi pokloni, reklamacije kao nemoguća misija




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR