Glas Javnosti

MODERNA POČINJE TESTIRANJE VAKCINA NA DECI: Polovina će dobiti lažni lek-PLACEBO!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Američka kompanija Moderna odlučila da započne testiranje svojih vakcina i na deci.

U studiji će učestvovati oko 3.000 dece uzrasta između 12 i 17 godina. 

Polovina dobrovoljaca primiće dve vakcine u razmaku od četiri nedelje, a druga polovina dobiće placebo sa fiziološkim rastvorom.

Nejasno je kada će ispitivanje započeti, ali veb stranica clinicaltrials.gov procenjuje da će studija biti završena u junu 2022. godine.

Samo pre dva dana Moderna je objavila da je vakcina efikasna u prevenciji korona virusa u 94,1 odsto slučajeva i da se obratila američkoj administraciji za hranu i lekove (FDA) za odobrenje za hitnu upotrebu.

Fajzer je u oktobru započeo testiranje svoje vakcine protiv korona virusa kod dece od 12 godina. AstraZeneca je takođe započela testiranje dece, ali ne u SAD-u.

 Deca su često poslednja grupa koja se testira tokom kliničkih ispitivanja. Njihov imuni sistem se ponaša drugačije, što znači da potencijalna vakcina mora biti posebno prilagođena tome.

Štaviše, deci će možda trebati različite doze ili veličine igle u zavisnosti od njihove visine, težine i starosti - zbog čega se većina dece vakcinišu tek nakon što je bezbednost dobro dokumentovana kod odrasle populacije.

Modernina vakcina razvijena je u partnerstvu sa Nacionalnim institutom za zdravlje. Koristi deo genetskog koda patogena koji se naziva messenger RNK, ili mRNK, da bi telo prepoznalo korona virus i "napalo ga" ako se osoba zarazi.

Utvrđeno je da ima 94,1 odsto efekta u prevenciji kovida-19 i 100 odsto efikasnosti u sprečavanju teške bolesti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR