Glas Javnosti

MOBILNI TELEFON PRLJAVIJI OD WC ŠOLJE: Korona na njemu može da preživi skoro mesec dana

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Najnovija istraživanja tvrde da virus odgovoran za kovid-19 može opstati na površinama poput novčanica, ekrana telefona i nerđajućeg čelika do 28 dana.


Studija nedavno objavljena u stručnom časopisu za virusologiju navela je podatke iz istraživanja koji su pokazali da SARS-CoV-2 može da opstane znatno duže nego što se verovalo na površinama kao što su staklo, nerđajući čelik i novčanice od papira.

Nalazi australijske nacionalne naučne agencije sugerišu da SARS-Cov-2 može preživeti mnogo duže na površinama nego što se ranije mislilo.

Virus se najčešće prenosi kada ljudi kašlju, kijaju ili razgovaraju.

Ali stručnjaci kažu da se takođe može širiti česticama u vazduhu, kao i na površinama poput metala i plastike.

Prethodne laboratorijske studije sugerisale su da virus može da preživi dva do tri dana na novčanicama i staklu, i do šest dana na plastici i nerđajućem čeliku.

Najnovije istraživanje australijske agencije otkrilo je da je virus "izuzetno izdržljiv", i da na glatkim površinama poput stakla na ekranima mobilnih telefona i papirnih novčanica, pri sobnoj temperaturi, može da opstane i do četri nedelje.

Poređenja radi, virus gripa može u istim okolnostima da preživi 17 dana.

Eksperimenti su izvedeni u mraku, jer je već dokazano da UV svetlost uništava virus.

Povećanje temperature uz održavanje vlažnosti drastično je smanjilo preživetljivost virusa na samo 24 sata pri temperaturi od 40 stepeni.

Postojanost SARS-CoV-2 demonstrirana u ovoj studiji važna je za sektor javnog zdravstva i podatke treba uzeti u obzir u strategijama za ublažavanje rizika od prenosa virusa u aktuelnoj pandemiji.

Rezultati ukazuju na potrebu redovnog pranja ruku kao i ekrana osetljivih na dodir i izbegavanje dodirivanja lica kako bi se rizik od infekcije sveo na minimum.

(Glas javnosti/RTS)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP