Glas Javnosti

MERKELOVA : "Živećemo sa ovim virusom sve dok ne bude bilo leka"

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je danas da će mere socijalnog distanciranja ostati na snazi, ali i da će doći do veoma obrazrivog postepenog popuštanja nekih restriktivnih mera, kao što je otvaranje dela radnji od ponedeljka.

Merkelova je, posle sastanka sa premijerima pokrajina, rekla da je Nemačka u borbi protiv korona virusa postigla uspeh, jer je sprečeno preopterećenje zdravstvenog sistema.

„Ovo što smo postigli je samo etapni uspeh, koji je veoma krhak“, upozorila je ona na konferenciji za novinare, dodajući da se faktori kreću u dobrom smeru.

„Dogovorili smo se da ne sme biti prenagljenog delovanja. Moramo da razumemo da ćemo morati živeti sa ovim virusom sve dok ne bude bilo leka ili vakcine i zato moramo osigurati ono što smo postigli", objasnila je Merkel.

Istakla je da je dogovoreno da mere, kao što što je obavezno držanje rastojanja u javnosti između ljudi od najmanje 1,5 metara ostaje na snazi, kao i odredba da je zabranjeno kretanje sa više od jednom osobom koja nije iz istog domaćinstva, te da će svako kršenje biti i dalje oštro kažnjavano.

Merkelova je podvukla da je, kako bi se povećao javni život, neophodno imati mogućnost brze spoznaje lanca infekcije, dodajući da se radi na aplikaciji.

"Ako smo to u stanju onda možemo zarišta ograničiti, i onda popuštanja nisu problematična", kazala je ona.

Prenela je da je dogovoreno da se preporuči građanima nošenje zaštitnih maski u javnom prevozu i prilikom kupovine.

Najavila je da će od 4.maja krenuti škola za maturante, ali i druge završne razrede, dok će osnovna škola i obdaništa ostati zatvorena.

"Nastava mora biti organizovana u malim grupama, I mora biti izrađen koncept za pauze, ali i prevoz", objasnila je Merkel.

Rekla je i da se frizerski saloni mogu otvoriti od 4.maja, ali da moraju imati koncept održavanja higijene.

Što se verskih zajednica tiče, zahvalila se crkvama na podršci koju su pružili merama tokom Uskrsa i najavila da verska okupljanja i dalje neće moći da se održe.

Što se radnji tiče, prenela je da će od ponedeljka moći da otvore svoja vrata one radnje sa prostorom do 800 kavdrata, ali uz dobar koncept korišćenja i higijene, i moraju nastojati da se izbegnu redovi ispred prostora.

Premijer Bavarske Markus Seder rekao je da je dogovoreno da radnje obazrivo i postepeno otvore uz jasne koncepte zaštite i mere kao što je ograničenje kupac - jedan na 20 kvadrata.

Seder je istakao da je jasno da gastronomija, hoteli i slično ne mogu i dalje otvoriti svoja vrata, kao ni tržni centri, te i da je odlučeno da do kraja avgusta nema velikih manifestacija.

"Videli smo da su apre-ski barovi u Išglu, ili karneval u Hajnsbergu bili platforma za širenje virusa", konstatovao je on.

Što se škola tiče, Seder je objasnio da obdaništa i osnovne škole od prvog do trećeg razreda neće i dalje raditi, jer se ne može od male dece tražiti da razumeju da moraju da nose maske.

Na konferenciji za novinare najavljeno je da će se sastanci kancelarke i premijera pokrajina održavati svake dve nedelje kako bi razmatrali razvoj situacije.

Alo

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR