Glas Javnosti

’MASKE NAM NEĆE MNOGO POMOĆI’ Upozorenje doktora Nestorovića zbog ALARMANTNE SITUACIJE u Srbiji: JEDITE CRNI LUK I PIJTE CRNO VINO!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Zagađenje vazduha u Srbiji, u posednje vreme je na visokom nivou, pa ga možemo i videti i namirisati, obzirom da je vazduh poprimio i boju i miris. A doktor Nestorović upozorava da postoji jasna relacija između nivoa zagađenosti vazduha i porasta broja obolelih od karcinoma i drugih bolesti.

Prema podacima SZO aerozagađenje spada među najvažnije uzroke obolevanja i smrti.

Prema Nestorovićevim rečima, iako se najčešće govori o PM 2.5 i PM 10 česticama, najveći problem ipak predstavljaju gasovi koji prodiru duboko u disajne organe i najčešći su uzrok astme a najverovatnije i karcinoma.

Doktor kao posebno štetne izdvaja gasove nastale sagorevanjem filtera cigarete, sagorevanjem uglja u elektranama i ozon koji stvaraju motori sa unutrašnjim sagorevanjem, naročito dizel motori.

Prema rečima doktora Nestorovića, broj ljudi i dece sa respiratornim problemima višestruko je porastao od početka njegove karijere do danas. Prema novijim podacima, čak svako šesto dete ima astmu, više od 20 odsto njih alergijsku kijavicu, a u porastu su i druge bolesti respiratornog trakta. Najugroženija su prema njegovim rečima deca do tri godine jer se u tom periodu pluća razvijaju.

Hirurške i platnene maske u ovom slučaju ne znače mnogo. Od pomoći bi mogli da budu kvalitetni prečišćivači vazduha jer smanjuju broj čestica i gasova na niske vrednosti.

Što se tiče ishrane, doktor akcenat stavlja na prirodne antioksidanse i unos vitamina C , kvercetina iz crnog luka i resveratrola iz crnog vina.

Za kraj doktor savetuje da je najbolje šetati oko podneva kada je prisutno strujanje vazduha, jer vetar odnosi čestice i gasove. Najbolje je šetati pored vode jer ona rastvara gasove iz aerozagađenja pa je njihova koncentracija na tim mestima manja- zaključio je doktor.

 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR