Glas Javnosti

Loše vesti iz Južne Koreje

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Više od 90 izlečenih pacijenata opet pozitivno na koronu, a ta “brojka će rasti”. Južnokorejski zvaničnici su izvestili kako je više od 90 pacijenata za koje se verovalo da su ozdravili ponovno pozitivno na koronavirus.

Žeong Eun Kjeong direktorka korejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC), rekla je da je veća verovatnost da je virus „reaktiviran“ nego da su pacijenti ponovno zaraženi, prenosi Jutarnji.hr.

Južnokorejski zdravstveni radnici ističu da je nejasno kako se to dogodilo i da su epidemiološka istraživanja i dalje u toku.

 
Međunarodna zajednica istražuje mogu li se oni koji su preboleli koronavirus ponovno zaraziti. Države se nadaju da oni koji prebole bolest razviju imunitet koji će sprečiti ponovo izbijanje pandemije.

Govoreći o 91 pacijentu u Južnoj Koreji, koja broji sedam hiljada ozdravljenih, Kim Vu Džo, profesor, stručnjak za zarazne bolesti sa univerzitetske bolnice Guro, ističe da je „to samo početak“ i da će „ta brojka rasti“.

I Kim smatra kako je veća verovatnost da se pacijentima bolest vratila, a ne da su se ponovno zarazili.

Drugi stručnjaci tvrde kako bi „krivci“ mogli biti i neispravni testovi, kao i da ostaci virusa i dalje mogu biti u telima pacijenata, ali da nisu zarazni i da ne predstavljaju opasnost za druge.

„Postoje različite interpretacije i mnoge varijable“, rekao je Džung Ki Sak profesor za plućne bolesti sa univerzitetske bolnice Halim.

„Vlada mora osmisliti odgovore za svaku od tih varijabli“.

Južna Koreja je u petak izvestila o 27 novih slučajeva zaraze, što je najmanje od februara kad je bilo i do 900 slučajeva dnevno.

Grad Daegu u kojem je izbila epidemija po prvi put od febaruara nema niti jedan novi slučaj.

nedeljnik.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR