Glas Javnosti

Lekari imali težak vikend, SVE VIŠE MLADIH u Institutu za pulmologiju

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U podne relativno zdrav, uveče za intenzivnu

Institut za pulmologiju u Beogradu tokom vikenda počeo je da prima i mlade pacijente zaražene koronavirusom kojima je bolest brzo napredovala i koji su morali u Intenzivnu jedinicu, izjavila je direktora te ustanove Violeta Vučinić.
Beograd je najveće žarište koronavirusa. Klinika za pulmologiju je ustanova u kojoj se, pored Infektivne klinike, od početka zbrinjavaju oboleli.

Doktorka Vučinić je istakla da je Institut pun zaraženih bolesnika virusom korona i da je ovu ustanovu moraka da odjavi sa prijema drugih pacijenata.

- Klinika ima 175 postelja i u nedelju uveče sam morala da nas odjavim sa prijema, sa kolegom Goranom Stevanovićem jer smo bili puni. Naša intenzivna nega ima 14 postelja, 13 respiratora, od toga je od jutros obaveštenje da su tri respiratora prazna - kazala je doktorka Vučinić.

Ona je dodala da je nepredvidivost ovog virusa najteži protivnik u borbi.
- Ono što je najgore kod ovih pacijenata je što ne znate kada će njihovo stanje da se pogorša. To se dešava u satima, bukvalno oni imaju stezanje u grudima i momentalno pada saturacija odnosno pada im nivo kiseonika u krvi i oni završavaju u intenzivnoj jedinici.

Nažalost, težak vikend je iza zaposlenih u Institutu za pulmologiju, a još jedna loša vest je da su pacijenti sve mlađi. Mladi ljudi su do sada pokazali veliku dozu opuštenosti, posebno tokom vikenda iza nas jer su masovno izlazili napolje, šetali sa prijateljima, bili u društvu drugih osoba i tako izložili sebe velikom riziku od zaraze virusom.

Mi na odeljenju imamo pacijente starosne dobi od 1988. godišta, pa do 85 i 88 godina. Nepredvidivo je sve. Ovo je bolest o kojoj se dosta malo zna, istraživanja i objavljeni rezultati u literaturi se odnose na poslednjih nekoliko meseci jer ni kineske kolege nisu stigle da publikuju svoja istraživanja. Jako nas plaši jer je sve nepredvidivo. Mi ne možemo da predvidimo kada će se pacijenti urušiti. Dakle, čoveka bez komorbiteta, relativno zdravog prethodno, primimo mladog u podne, a već uveče on je kandidat za intenzivnu jedinicu. To se dešavalo sada preko vikenda, bio je jedan vrlo težak vikend - kazala je doktorka.
Ponovila je da posebnu pažnju moraju da obrate astmatičari, bolesnici sa hroničnom optruktivnom bolešću pluća, kao i bolesnici u životnom riziku od koronavirus.

- Kašalj, stezanje u grudima, povišena temperatura, malaksalost, klasični sipmtomi gripa je nešto na šta pacijenti moraju da obrate pažnju i ne smeju odlagati posetu lekaru, trijažna ustanova je Infektivna klinika - rekla je doktorka Vučinić.

Navela je da su prethodne nedelje primili 19 mladih lekara i da oni već rade.

- Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja mi smo primili 19 mladih lekara prethodne nedelje, svi su puni entuzijazma došli da rade, imamo zaštitne opreme dovoljno i nju moramo da koristimo inače smo u velikom problemu, ako i mi kao zdravstveni radnici krenemo da se razboljevamo. Virus do sada nije dijagnostifikovan ni kod jednog našeg lekara - rekla je doktorka Vučinić.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

 
Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Otvoren je i jedinstveni kontakt centar za Kovid 19 - 19819

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR