Glas Javnosti

LEKAR ILI MEDICINSKI RADNIK KOJI ZARAZI PACIJENTA KOVIDOM MOŽE DOBITI 15 GODINA ZATVORA: Zakon je neumoljiv!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Porodice osoba koje su se koronom zarazile u nekoj medicinskoj ustanovi ii su od tih posledica preminule, imaju pravo da a traže i dobiju naknadu štete, a moguće je i krivično gonjenje zdravstvenih radnika, pa i kazna do 15 godina robije.

Priču o tome da svi pacijenti koji iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, a zaraze ih tokom lečenja lekari ili sestre koji neće da se pelciju, treba da traže i dobiju odštetu pokrenuo je dr Tomislav Stevanović. Doduše, pitanje je koliko bi teško bilo dokazivo da li je pacijent zaražen zato što lekar nije vakcinisan, ali ako je moguće priložiti dokaze da je osoba zaražena baš u toj zdravstvenoj ustanovi, najmanje je pet zakona na koje se pacijent ili njegova porodica mogu pozvati prilikom traženja kazne ili odštete - o obligacionim odnosima, zdravstvenoj zaštiti, pravima pacijenata, zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i Krivični zakonik.

Sonja Hadži Borjanović, advokatica iz Udruženja za zaštitu prava pacijenata Help, objašnjava za Kurir da, pod uslovom da se nedvosmisleno utvrdi da se osoba zarazila u medicinskoj ustanovi i usled toga preminula, članovi uže porodice (bračni drug, deca, roditelji, kao i braća i sestre ako su živeli u istom domaćinstvu u momentu smrti) imaju prava na naknadu nematerijalne štete za duševni bol zbog gubitka bliskog srodnika, kao i naknadu materijalne štete (troškovi u vezi sa sahranom, izgubljeno izdržavanje i sl.), a po odredbama Zakona o obligacionim odnosima.

- Saglasno Zakonu o pravima pacijenata, pacijenti imaju pravo na kvalitet pružene zdravstvene usluge i pravo na bezbednost pacijenata, što je u ovom i sličnim slučajevima uskraćeno. Mogu podneti krivičnu prijavu tužilaštvu protiv odgovornog lica u medicinskoj ustanovi za teško delo protiv zdravlja ljudi iz člana 259 Krivičnog zakonika u vezi s krivičnim delima iz člana 249, prenošenje zarazne bolesti, ili člana 251, nesavesno pružanje lekarske pomoći usled koga je nastupila smrt jednog lica, gde je zaprećena maksimalna kazna zatvora do 12 godina. Kazna može bit i do 15 godina ako je reč o maloletniku ili trudnici, jer se može pozvati i na član 121. Nadležno tužilaštvo vodi postupak u vezi sa podnetom krivičnom prijavom - objašnjava advokatica.

U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, navodi ona, predviđena je obaveza medicinara da obavljaju zdravstvenu delatnost u skladu sa stručnim standardima, usvojenim vodičima dobre prakse, protokolima lečenja i kodeksom profesionalne etike.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR