Glas Javnosti

Lek protiv malarije nije moguće rešenje u lečenju koronavirusa

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Rekli su da je potrebno dodatno istraživanje pre nego što se upotreba leka odobri.

Lek protiv malarije Hidroksihlorokin, koga predsednik SAD Donald Trump navodi kao moguće rešenje u lečenju koronavirusa, nije bio efikasniji od konvencionalne metode lečenja, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kini, navodi Bloomberg.

Izveštaj objavljen u Kini u Journal of Universiti of Zhejiang pokazao je da se pacijenti lečeni tim lekom nisu ništa bolje borili protiv virusa od onih koji su dobijali druge lekove.

Testiranje je sprovedeno na grupi od 30 ljudi. Od njih 15 koji su dobili lek protiv malarije nakon dve nedelje 13 je bilo negativno a u drugoj grupi koja nije pila taj lek 14.

Bloomberg navodi da je Hydroxyćloroquine primenjivan uz antibiotik u Francuskoj dobio na značaju zasnovanom na maloj kontroverznoj studiji sprovedenoj na 40 pacijenata.

U toj studiji, lek je pomogao da organizmi 26 pacijenata pobede virus, a što je potvrđeno brisom nosa.

Eksperti su kritikovali studiju, nazivajući je zanimljivom i dalekom od konačne.

Bloomberg podseća da je predsednik Tramp više puta ponovio da je uveren ta će taj lek delovati.

I potpredsednik Majk Pens preporučio je lek i rekao da lekari mogu da ga daju iako zvanično nije za tu namenu. Dodao je i da je Predsednik veoma optimistican po pitanju leka.

Stručnjaci, uključujući člana radne grupe za koronavirus Bele kuće Antoni Fauci, su izveštaje nazvali nepouzdanim jer se baziraju na ličnom iskustvu.

Lek se u Njujorku već daje mnogim hospitalizovanim pacijentima i pocinju obimnija ispitivanja, koja su deo širokih napora da se pronade bilo šta što bi moglo delovati protiv bolesti, piše Bloomberg.

U studiji koju su vodili istraživači Odeljenja za infektologiju i imunitet Šangajskog klinickog centra za javno zdravlje, 15 pacijenata koji nisu primili hidroksihlorokin konvencionalno je lečeno.

To ukljucuje mirovanje, kiseonik i antivirusne lekove koji se preporucuju u kineskim smernicama za lecenje, poput lopinavira i ritonavira, i po potrebi antibiotika.

Jedan pacijent lecen antimalarikom dobio je teške simptome.

Kod četiri pacijenta lek je razvio dijareju i znakove potencijalnog oštec´enja jetre, u poredenju sa trojicom koja su konvencionalno lečena.

Nadležni su zakljucili da su potrebne dodatne studije na vec´em broju pacijenata da bi se u potpunosti istražili rizici i koristi.

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR