Glas Javnosti

KRIZNI ŠTAB SNOSI ODGOVORNOST! Najstrašnije što nam je normalno da dnevno umre 50 ljudi

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Infektolog Dragan Delić kaže da su postojeće epidemijske mere blage i neadekvatne, da se i kao takve ne poštuju, a da odgovornost za trenutnu situaciju snosi Krizni štab.

Dodaje da ovoliki broj inficiranih stvara ogroman pritisak na zdravstveni sistem, ističući da su tvrdnje o omikron soju kao varijanti koja dovodi do blaže kliničke slike opasne i neutemeljene.

Ono što je nesumnjivo jeste da ovaj virus ima visoku zaraznost, kao i da oko 40 odsto zaraženih čine asimptomatski slučajevi, što znači da osobe nisu ni svesne da su pozitivne i slobodno se kreću šireći infekciju. Takođe, inkubacija je kraća, i traje oko tri dana, a ovaj virus ima i osobinu da zbog svojih mutacija može da zaobiđe našu imunološku zaštitu koju smo stekli vakcinama ili infekcijom“, kaže Delić za „Danas“.

Na drugoj strani, ističe on, mi se ponašamo neodgovorno i nestručno, a Krizni štab ima nonšalantan pristup bez aktivne ulogu u protivepidemijskim merama. Tako je nastala situacija da sve što se desilo sa virusom ide njemu u prilog, a sve što mi radimo, radimo protiv sebe, u korist virusa.

On navodi da je zdravstveni sistem veoma opterećen usled ovolikog broja obolelih, ali i činjenice da je značajan broj medicinskih radnika i sam zaražen.

"U svemu tome Krizni štab ćuti. Već sam kazao da su oni postali „heroji“ propuštenih prilika. Toliko je bilo prilika da se donesu neke odluke, a odluke nisu donete zahvaljujući nestručnom delu Kriznog štaba. Krizni štab sada mora da ponese odgovornost za ovo što se dešava", navodi dr Delić.

Najstrašnije je to što smo navikli na umiranje. Nama je uobičajeno da nam umre 20, 30, 50 ljudi dnevno. Niko se ne pita da li tako mora, i sve se svelo na to dajte narodu hleba i igara zato što dolaze izbore", zaključuje doktor Delić.

BONUS VIDEO: DR SEMIR OSMANAGIĆ: TOP TEMA – KLIMATSKE PROMENE

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR