Glas Javnosti

Korona virus može da "živi" i na hiruškim maskama

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Istraživači su ustanovili da bi virus mogao biti detektovan sa spoljašnje strane hiruške maske čak sedam dana, mnogo duže nego što su naučnici mislili

Gotovo svi ljudi širom sveta danas nose maske kako bi se zaštitili od korona virusa, ali najnovija studija ustanovila je da one mogu da budu pogodno tlo za preživaljavanje virusa čak i do nedelju dana, prenosi Daily Star.

 

 
Malik Piris virolog koji je sproveo istraživanje na Univerzitetu u Hong Kongu je ovim rezultatima želeo da istakne koliko je važno da ne dodirujemo spoljašnost maski dok ih nosimo na licu.

Dodirivanje kontaminirane maske, patogeni mogu da pređu na naše ruke, a zatim i na oči ukoliko ih nesvesno dotaknemo.

Virus je uspeo da preživi na plastici i nerđajućem čeliku između 4 i 7 dana, dok je sa novčanica i stakla nestao nakon 4 dana.

Istraživanje je pokazalo da je virus sa tkanine nestao nakon drugog dana, dok na papiru nije opstao duže od tri sata.

Ipak, studija objavljena u medicinskom časopisu „The Lancet“ ustanovila je da je virus bio prisutan na spoljašnjosti hiruške maske čak sedam dana nakon što je prvi put ustanovljen na tom mestu.

Studija je ustanovila i da se koncentracija virusa brzo smanjivala na svakoj površini kako je vreme prolazilo, a virus je bio osetljiv na standardne metode dezinfekcije.

Telegraf.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR