Glas Javnosti

Korona ugrožava košnice, pčelari ne mogu da ih obiđu, a pčele gladuju

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Zbog zabrane kretanja osobama starijim od 65 godina, odnosno 70 u selima, čak 34,6 odsto članova Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) sprečeno je da obilazi svoje pčelinjake, što će naneti ogromne štete proizvođačima meda, ali i voća i ratarskih kultura.

To je istaknuto u peticiji SPOS, kojom se zahteva da dozvola koju MUP izdaje za kretanje poljoprivrednih proizvođača u oblasti stočarstva ubuduće važi i za pčelare starije od 65, odnosno 70 godina.
 

Reč je, kako je navedeno, o 2.818 pčelara, koji gaje 164.930 pčelinjih zajednica!

- Pčelama preti glad usled hladnog vremena i nedostatka paše, a pčelari zbog zabrane napuštanja domaćinstava ne mogu da ih prehrane. Oni će u potpunosti izgubiti prihode u ovoj godini, jer je april glavni mesec u kojem treba pomagati razvoj pčela. Uz to, zbog nemogućnosti njihovog održavanja i selidbe, a time i oprašivanja, ugrožena je proizvodnja hrane u Srbiji, koja bi mogla da bude umanjena za 25 odsto u 2020. godini - istakao je predsednik SPOS dr Rodoljub Živadinović.

OPASNOST OD BOLESTIPREDSEDNIK SPOS je upozorio na početak katastrofe u košnicama pčelara kojima je onemogućeno kretanje u vanrednom stanju.
- Te košnice su već bile predmet krađa, a nekoliko pčelinjaka je bilo zahvaćeno požarima koje su izazvali nesavesni poljoprivrednici. Poseban rizik je širenje različitih bolesti (američke kuge pčelinjeg legla, varoze...) iz košnica koje nisu pod nadzorom, na pčelinjake u okruženju - ukazao je dr Živanović.
Tatjana Mrdak, članica Izvršnog odbora SPOS i predsednica Pčelarskog društva "Sivac" u kulskoj opštini, naglasila je da niko od mlađih ne može da zameni starije pčelare u njihovim pčelinjacima, "zato što svi oni imaju svoju specifičnu tehnologiju pčelarenja".

- Svaki pčelar mora da gurne svoju ruku i glavu u košnicu da proveri šta se tamo dešava. Suprug i ja pčelarimo 38 godina u košnicama starog tipa, sa kojima mlađi pčelari nemaju iskustva. Košnice su nam u vikend-naselju kod Apatina, gde inače, kad smo odlazili, nismo nikog posećivali, tako da nama posebna zabrane kretanja nije potrebna, a zbog nje u pčelinjaku nismo bili više od mesec dana - kaže Milica Kovačić iz Sombora.

Stjepan Lončarić iz Kule, koji se pčelarstvom bavi više od 50 godina, veli da je ogorčen što zbog starosne granice ne može da poseti svoje košnice, smeštene delom na Panoniji kod Bačke Topole, a delom na salašu Rečej, svega 700 metara udaljenom od njegove kuće.

- Mi pčelari smo najsavesniji i ne bismo zloupotrebili mere za zaštitu od virusa korona. Pčele su moj život i znače mi ne samo materijalno, nego i duhovno - ističe Lončarić.

Novosti.rs

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR