Glas Javnosti

Korona u galopirajućem usponu, više hospitalizovanih, za dan otkriveno još 5.982 pozitivnih

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Novi nalet virusa korona najveći pritisak još pravi na kovid-ambulante, koje su već produžile radno vreme i povećavaju broj timova, ali i u bolnicama, kako sedmi talas kovida bude išao ka maksimumu, očekuju dodatno povećanje broja hospitalizovanih.

U Srbiji su, u poslednja 24 sata, registrovana 5.982 nova slučaja zaraze virusom korona, na osnovu 15.991 testiranog uzorka. Od posledica kovida preminulo je još 14 osoba, a 21 oboleli je na respiratoru. U kovid-bolnici Batajnica je 203 pacijenta od ukupno više od 551 hospitalizovanim u celoj Srbiji.

- To je sedam puta više pacijenata u odnosu na 28. jun, kada smo imali 29 bolesnika, od kojih je jedan bio intubiran - kaže dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka "Batajnice". - Sada nam je popunjena četvrtina kapaciteta: sedam jedinica poluintenzivne i jedna intenzivne nege. U sredu smo imali 45 prijema, što je neuobičajeno u odnosu na prethodne dane, kada ih je bilo 20 do 30. Dolaze uglavnom stariji pacijenti, u sedmoj, osmoj i devetoj deceniji, koji imaju pridružene bolesti. Imamo jednog mlađeg od 50 godina, sa akutnim srčanim popuštanjem. Takvu kliničku sliku nisam dugo, dugo videla. Ovaj mladi čovek se razboleo iz punog zdravlja.

Upale pluća, koje su bile masovna karakteristika infekcije delta sojem virusa, sada se značajno ređe viđaju, a doktorka Adžić Vukičević kaže i da su drugačije:

- Blaže su i ne zahtevaju kiseoničku potporu. Ne može da se poredi sa onim od pre šest, osam ili 12 meseci. Uglavnom, virus zahvata gornje delove respiratornog sistema, a mali broj bolesnika daje klasičnu sliku upale pluća.
Kako se očekuje da će trend inficiranja i dalje da raste, dr Tatjana Adžić Vukičević kaže da će samim tim biti i više hospitalizovanih. U kovid-ambulantama broj pregleda povećao se na oko 200 dnevno, a vrlo brzo bi mogao da dostigne i 300 po jednoj ambulanti.
- Ove nedelje imamo oko 200 pregleda dnevno, za razliku od prethodne dve sedmice kada ih je bilo oko 150. Znači, broj se dramatično uvećava i svakako će narednih dana i nedelja će biti mnogo veći - rekla je dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja "Savski venac- prenele novosti.rs".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR