Glas Javnosti

Korona se leči samo u bolnici

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Pacijenti kod kojih je potvrđeno da su pozitivni na virus korona ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Prema novim instrukcijama koje su od države dobile lokalne samouprave, oboleli treba da se iz kućne izolacije prebace u improvizovane bolnice , odakle posle trijaže, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, mogu biti upućeni i u kovid-bolnice gde će biti lečeni od korone.


Lokalne samouprave dužne su da postupe po ovoj instrukciji koju su dobile od Ministarstva zdravlja i Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, prenose Novosti.

- To se, po odluci Vlade, odnosi na sve dijagnostikovane sa Kovidom 19. Razlog za donošenje ovako značajne odluke za zaustavljanje širenja infekcije virusom korona je dvojak: prvo što pacijenti sa dokazanim Kovidom 19 u kućama mogu da šire infekciju na članove porodice i okruženje, a drugo je nepredvidivost toka same bolesti, jer i kod pacijenata sa blagim simptomima bolest može da eskalira, odnosno da dođe do pogoršanja koje može da ugrozi život obolelog - objašnjava dr Verica Jovanović, direktorka „Batuta“.

U obaveštenju upućenom lokalnim samoupravama navodi se da je prema instrukcijama predsednice Vlade i usvojenim protokolima lečenja pacijenata, bez odlaganja potrebno postupiti na sledeći način:

- Pacijenti sa Covidom -19 ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Pozitivni na Covid -19 prema usvojenim protokolima upućuju se isključivo u kovid-bolnice, prema teritorijalnoj distribuciji: Beograd - Beogradski sajam, Niš - "Čair", Novi Sad - Novosadski sajam -  navodi se u instrukcijama.

Odluka se, kako nam je rekla dr Jovanović, odnosi na sve dijagnostikovane koji nisu u bolnicama, ali njeno sprovođenje će se, ipak, prilagođavati vremenu postavljanja dijagnoze i pojedinačnom zdravstvenom stanju svakog obolelog.

- Kada su u pitanju ranije dijagnostikovani slučajevi, postupaće se zavisno od toga koliko je prošlo od dijagnoze. Ako je prošlo od 12 do 14 dana, i dva testa u razmaku od 24 do 48 sati budu negativna, osoba se smatra izlečenom, ali treba da ostane u samoizolaciji. Oni koji još ne ispunjavaju kriterijum za ponovljeno testiranje, po ovoj odluci treba da pređu u privremene kovid-bolnice. Te privremene bolnice su za lakše pacijente, ali svako ko se tamo upućuje odlazi prvo u trijažni centar. U Beogradu su to Infektivna klinika KCS i KBC „Zemun“, koji je pretvoren u kovid-bolnicu, i tu će se zapravo odlučivati gde će dalje pacijenti koji su se lečili kod kuće - u kovid-bolnice ili u privremenu bolnicu na Sajm - objašnjava direktorka "Batuta“.

Ona kaže da na sprovođenju ove odluke radi više sistema:

- Svaka osoba pozitivna na Kovid 19 je u našoj centralnoj evidenciji. Kada je u pitanju praćenje njihovog stanja i pridržavanja preporučenih mera, pored zdravstvenog sistema pomoć pružaju inspekcije, zavodi za javno zdravlje, MUP... - navodi ona.

 

Izvor : Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR