Glas Javnosti

KORONA PREŠLA NA ŽIVOTINJE? U Velikoj Britaniji zaražen prvi pas

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Vlada Velike Britanije potvrdila je prvi slučaj zaražavanja koronavirusom kod psa.

Veruje se da se kućni ljubimac zarazio od vlasnika, koji je prethodno bio pozitivan na koronavirus, piše Cronicle live.

Pas se „oporavlja kod kuće“ nakon što je testom utvrđeno da je to prvi slučaj koronavirusa kod psa u Velikoj Britaniji.

Infekcija kod ljubimca dijagnostifikovana je 3. novembra, nakon što je urađeno testiranje u laboratoriji Agencije za zdravlje životinja i biljaka (The Animal and Plant Health Agency- APHA) u Vejbridžu, u Sariju.
Ovo je prvi zvaničan slučaj zaraze kod pasa u Velikoj Britaniji, ali nije prvi slučaj zaraženih ljubimaca u svetu. Prošle godine u istoj laboratriji otkriveno je i da je mačka zaražena koronom u Britaniji. U skladu sa međunarodnim propisima, slučaj je prijavljen Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja.

„Testovi koje je uradila Agencija za zdravlje životinja i biljaka potvrdili su da je virus kovida 19 otkriven kod kućnog ljubimca u Velikoj Britaniji“, rekla je glavni veterinar Christine Middlemiss, piše Nova.

Zvaničnici su saopštili da je inficirani pas vođen kod veterinara zbog druge bolesti, koja nema veze sa koronom, i da se pas sada oporavlja.

„Veoma se retko dešava da se psi zaraze, obično imaju samo blage kliničke simptome i oporave se u roku od nekoliko dana“, navode.

Dodaju i da nema jasnih dokaza koji bi sugerisali da kućni ljubimci direktno prenose virus na ljude.

„Nastavićemo da pažljivo pratimo ovu situaciju i uputićemo preporuke vlasnicima kućnih ljubimaca ako se nešto promeni“.

Dr Katherine Russell, konsultant i epidemiolog u Agenciji za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva rekla je da se kovid 19 pretežno prenosi sa osobe na osobu, ali u nekim situacijama virus se može preneti sa ljudi na životinje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR