Glas Javnosti

KORONA PRESEK! Omikron soj stigao u Srbiju, danas 1.177 novozaraženih, preminulo 30 pacijenata

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U prethodnih 24 sata na korona virus testirano je 14.291 građana od kojih je 1.177 novozaraženih, a preminulo je 30 pacijenata.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalaze se 104 obolela.

Omikron ušao u Srbiju

Nova varijanta koronavirusa omikron potvrđena je danas u Srbiji, potvrdila je profesorka Tanja Jovanović.

- Uzorak je uzet od jedne pacijentkinje koja je došla iz Bocvane. Ušla je u zemlju kao PCR negativna, bila je u izolaciji i na kontrolnom PCR testu je bila pozitivna pa smo iz njenog uzorka dokazali - rekla je za Blic Tanja Jovanović, virusolog i član Kriznog štaba koja je napomenula da se to dogodilo pre 20-ak minuta.

Inače, dr Aleksandra Pavlović ranije danas je rekla da se od omikron soja strahuje od kad se pojavio.

"Očigledno je ceo svet u istoj opasnosti, verovatno je već u Srbiji, jer je dokazan u našem okruženju", napominje medicinska direktorka u KBC "Dragiša Mišović".

Takođe, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da dosta pacijenata ima takvu kliničku sliku koji su došli iz zemalja gde taj soj zauzima do 70 odsto obolelih.

"Pitanje je dana kada će se sekvencionirati i da izađemo zvanično da smo ga otkrili", rekao je Lončar, prenosi Euronews.rs.

Najnoviji protokol za lečenje kovid pacijenata, 13. verzija, je usvojen, a u njega su stavljeni i novi lekovi "molnupiravir" i "pakslovid", piše Kurir. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR