Glas Javnosti

Korona odnela oko 120 medicinskih radnika u Italiji, dve sestre se ubile

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Emocionalni pritisak na osoblje na odeljenjima s obolelima od COVIDa-19 ogroman

Medicinsko osoblje u Italiji je pod "nepodnošljivim i nepojmljivim" stresom dok rizikuju svoje živote u borbi protiv epidemije korona virusa, rekao je u subotu predstavnik sindikata.

U Italiji do petka preminulo 14.681 osoba od posledica koronavirusa, a oko 120.000 ljudi je zaraženo. Među lekarima, medicinskim sestrama i drugim članovima medicinskog osoblja umrlo je 120, a zaraženo ih je 11.252, rekao je Karlo Palermo, predsednik lekarskog sindikata Anao Asomed. "Broj zaraženih raste šokantnim tempom", rekao je on.
 
Među umrlima su i dve sestre koje su sebi oduzele život. Komentarišući njihova samoubistva, Palermo je istakao da je emocionalni pritisak na osoblje na odeljenjima s obolelima od COVIDa-19 ogroman.
 
"Svaki dan su suočeni sa smrti, to nije lako. Čak su zamenili sveštenike jer daju poslednju pričest", rekao je Palermo, uznemiren dok o tome govori.
 
Podseća da oboleli od COVIDa-19 umiru sami u bolnicama jer su posete zabranjene. Palermo kaže da je medicinsko osoblje, uključujući porodične lekare, u početku bilo bez zaštitne opreme zbog podcenjivanja pretnje koju predstavlja virus.
 
"Bili smo nepripremljeni, ne treba to kriti", rekao je i dodao da je epidemiju podstaklo to što na početku nisu izolovani prvi slučajevi, a lekarima i sestrama obezbeđene kvalitetne maske.
 
Dodaje da se na severu zemlje situacija sa zaštitnom opremom poboljšala, ali da nestašice još postoje u centralnom i južnom delu zemlje. 

(Izvor: Hina/021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR