Glas Javnosti

KORONA DIVLJA U SPUŽU: Više od 50 zatvorenika POZITIVNO, bolesnike niko NE OBILAZI!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Korona virus ušao je i u zatvor Spuž u Crnoj Gori.

U spuškom zatvoru registrovano je 57 slučajeva korona virusa, saznaju crnogorski mediji pozivajući se na saopštenje te ustanove.

 
Jedna osoba od ukupnog broja zaraženih smeštena je u u Kliničkom centru (zbog pogoršanja osnovne bolesti-karcinoma pluća), dok su ostali u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) “gde se prati njihovo zdravstveno stanje od strane medicinskog osoblja UIKS-a i svi su stabilnog zdravstvenog stanja.

Indikativno je da je samo pre par sedmica - 20. novembra, u toj ustanovi samo jedan zatvorenik bio zaražena koronavirusom.

- Način na koji je došlo do infekcije lica lišenih slobode utvrdiće se epidemiološkim istraživanjem. Podsećanja radi, lica lišena slobode koja su smeštena u UIKS-a imaju kontakt sa službenim licima, kontakt sa advokatima i sudskim veštacima kojima nisu zabranjene posete, a izvode se i na zakazana suđenja, bolničke preglede i drugo, gde ostvaruju dodatne kontakte, na koji način je moglo i doći do infekcije - piše u odgovorima iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Konstatovali su da su sva inficirana lica smeštena odvojeno i da im je data odgovarajuća terapija. Takođe oni se testiraju na koronavirus "shodno potrebi”.

- Sektor za zdravstvenu zaštitu UIKS-a, u komunikaciji sa doktorima iz Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra Crne Gore, preduzima sve mere iz svoje nadležnosti i svim licima lišenim slobode obezbeđen je adekvatan medicinski tretman - dodaje se u odgovorima iz Spuža.

Osuđena i pritvorena lica, međutim, tvrde da na inficirane koronavirusom niko ne obraća pažnju i da nemaju nikakav medicinski tretman.

- Epidemija iza rešetaka se otrgla kontroli. Mnogo osuđenika i pritvorenika je inficirano i zaključano u sobama zbog toga. Niko ih ne leči, niti obilazi. Mnogi imaju simptome, ali ih niko ne testira. Pre par dana su jednom osuđeniku koji je testiran rekli da je stigao negativan rezultat, a kada je izgubio čula i dobio temperaturu, rekli su da je u stvari njegov test zagubljen i da čekaju rezultate - piše u jednom od pisma osuđenika.

U pismu dostavljenom iz Istražnog zatvora, navodi se da se ni ne zna stvaran broj inficiranih virusom Covid-19 u toj organizacionoj jedinici.

Iz UIKS-a nisu odgovorili koliko je ukupno lica lišenih slobode imalo koronavirus, od početka epidemije, kao ni koliko njih je testirano do juče. Bez odgovora ostalo je i pitanje da li su testirani svi zatvorenici u Spužu koji su prijavili da imaju simptome.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR