Glas Javnosti

KORONA ĆE POSTATI STALNO PRISUTNA NA PLANETI: Upozorenje svetskih EPIDEMIOLOGA!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Svet je ušao u eru pandemija i potrebno je spremiti se kako bismo ubuduće znali kako da se odbranimo. Ovo se moglo čuti za vreme Svetskog zdravstvenog samita u Rimu, uz upozorenje da će korona postati endemična tj. stalno prisutna na celoj planeti, koja će biti ugrožena zbog mnoštva virusa, a odbrana su vakcine i drugačiji način života.

Po završetku Svetskog zdravstvenog samita u Rimu, države učesnice potpisale su Rimsku deklaraciju, koja je objavljena na sajtu Evropske komisije kao i Italijanskog zdravstvenog instituta.

Pred sam samit, 26 svetskih stručnjaka, sa Peterom Piotom na čelu u ulozi specijalnog savetnika predsednice Ursule fon der Lajen, potpisalo je izveštaj.

Sa skupa je lansirana poruka: "Nijedna zemlja se sama ne može izboriti s kovidom, moramo raditi zajedno, a pandemija se neće zaustaviti dok svi ne budu imali jednak pristup resursima."

pixabay

Naime, u ovom momentu, na planeti više od 1,6 miliona virusa kruži među pticama i sisarima, od kojih 700.000 može da pređe na čoveka. Do sada je kod čoveka identifikovano 250, dok ostali zasad nisu prešli "s jedne vrste na drugu".

Virusolog Peter Piot, koji je izdvojio genom virusa ebole 1976. godine, objasnio je da su virusi "spretni" jer su u stalnoj potrazi za domaćinom bilo da su to biljke, životinje ili ljudi kako bi mogli da se razmnožavaju.

Piot, koji radi u Londonske škole za higijenu i tropske bolesti, smatra da kovid neće biti poslednja smrtonosna epidemija.


-Živimo u eri pandemija i mislim da ćemo ih imati sve više, kažnjeni smo jer ne živimo u skladu s prirodom, izjavio je na konferenciji za novinare.

Piot ukazuje na faktore širenja pandemija: krčenje šuma i ilegalna trgovina divljim životinjama. Šume pokrivaju trećinu zemaljske kugle, ali sve ih je manje, a umesto njih niču farme za odgajanje životinja i svega što donosi profit.

Svakog minuta na svetu nestanu šume veličine fudbalskog igrališta.

Ne sme se zaboraviti ni globalno zagrevanje, jer visoka temperatura donosi nove bolesti. Insekti poput komaraca i krpelja, koji su nosioci bolesti, šire se na veća i nova područja.

Takođe se smatra da će korona poput gripa biti stalno prisutna na planeti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR