Glas Javnosti

Kontrola pandemije bez vakcinacije igranje ruskog ruleta! Profesor Stojanović: Veći rizik od bolesti nego od cepiva!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu Radan Stojanović izjavio je, gostujući u emisiji N1 Studio Live, da je mnogo veći rizik oboleti od kovida-19 i trpeti posledice tog oboljenja nego primiti vakcinu.

„Ne treba birati između bolesti i vakcine“, poručio je Stojanović.

Stojanović je ocenio da je „kontrola pandemije bez vakcinacije igranje ruskog ruleta“.

„Vakcine su ispitane onoliko koliko je bilo neophodno da se dobije dozvola za njihovu primenu kod ljudi, a u cilju sprečavanja pandemije“, istakao je Stojanović.

On objašnjava da se prvo vrše ispitivanja tzv. fizičko-hemijskih i farmaceutskih osobina nekog leka i tu je reč o kvalitetu leka odnosno vakcine. Zatim, dodaje on, dolaze predklinička i klinička ispitivanja lekova.

„Na osnovu preliminarnih rezultata mi danas znamo o efikasnosti pojedinih vakcina. Tu nije kraj ispitivanja. Treća faza kliničkog ispitivanja Fajzerove vakcine će se završiti u januaru 2023. godine. Svakako da preporučujem da primimo vakcinu jer nemamo vremena da čekamo 2023“, navodi on.

Cilj je, dodaje Stojanović, da se na osnovu ohrabrujućih preliminarnih rezultata primeni vakcina i kontroliše pandemija.

(Glas javnosti/N1)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR