Glas Javnosti

Kon: Zastoj u testiranju najveći problem

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Epidemiolog Predrag Kon je kazao na konferenciji u Palati Srbija da zastoji u testiranju potencijalno obolelih od korona virusa "postaju najveći problem", te da mora da se nađe način da se to prevaziđe.

On je objasnio da iz raznih klinika stižu materijali koji se, kako kaže, obrađuju, i očigledno postoji neki njemu nejasan razlog zbog kog postoji zastoj u testiranju.

- Vidite da priliv postaje sve veći. Neophodno je doći što pre do rezultata i da se ljudi koji mogu da se otpuste - otpuste, i oni koji su čekali da se ne zadržavaju više. Protokol se promenio i sad važi samo za one sa povišenom temperaturom i oni moraju čekati, ostali idu u samoizolaciju - kazao je Kon.

Kada je u pitanju čekanje na rezultate testova, sada se, prema rečima doktorke Darije Kisić, značajno povećao kapacitet.

- I u smislu povećanog broja laboratorija, aparata i ljudi, i nadamo se da će u narednom periodu biti u skladu sa ovim oboljenjem - dodala je Kisić.

 
Lekari su na konferenciji posebnu pažnju posvetili pitanju testiranja sumnjivih osoba, reagujući tako na brojne primedbe građana, koji su se žalili da na rezultate testova čekaju i po 5-6 dana.

- Opet kažem jednu stvar: kad imamo uzlaznu liniju, imamo sliku sa smrtnošću iznad 10 odsto, što je jako ozbiljno. Misliti da kod nas ne može tako, nije istina. Onaj koji napada mere, radi protiv bezbednosti građana. Ja kao epidemiolog imam obavezu da kažem. Sve više se traže krivci i odgovornost, to znamo svi da će da bude - kaže Kon.

"Rekao sam sedam dana, izgleda da treba dve nedelje"

Kon je objasnio da GZZJZ vrši uzorkovanje, ako se pojave pacijenti da su sumnjivi na COVID, isto tako vrše uzorkovanje po kućama, ukoliko postoji sumnja u okviru kućne izolacije.

 
- Svi testovi koji se uzimaju, bilo gde, transportuje GZZJZ do Torlaka i sve ovo što je bilo na aerodromu, uzimanje uzoraka u karantinima takozvanim gde su čekali rezultate, sve je to uzimala epidemiološka služba GZZJZ - kaže Kon.

On ističe da reba reći i to da ono što se uzima u DZ epidemiološke ekipe to nose na određena mesta.

- Oni će raditi propratnu dokumentaciju koja je vrlo ozbiljna i nositi na Torlak, odakle će ponovo distriburia. Tu postoji određeni problem koji nikako da se razreši. Recimo ako stižu na Sajam, iz razlićitih delova, njihovi rezultati se upućuju tamo gde su uzeti uzorci. Kada vidite koliki je broj uzorkovanja shvatite da je potreban još jedan dodatni napor. Sada imamo oko četiri puta više uzorkovanja, a stići ćemo i na nekoliko hiljada više. Govorio sam da je potrebno minimalno sedam dana, očigledno je potrebno dve nedelje - zaključuje Kon.

Izbor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR