Glas Javnosti

KON UPOZORAVA: Nema alternative za vanredno stanje, ili zabrana kontakata ili ćemo PUĆI KAO ZVEČKE

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Veliku polemiku izazvao je zahtev kriznog štaba da doše do uvođenja policijskog časa sa čime se nisu složili članovi koji ne pripadaju struci i koji su zabrinuti za ekonomskeposledice.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je medicinski deo Kriznog štaba predložio vanredno stanje i zatvaranje svega osim apoteka, prehrambenih radnji i pumpa.

Predrag Kon je, gostujući na javnom servisu, rekao da rezultat jedino može dati potpuno sprečavanje kontakata.

- Ovakve mere koje su bile preko vikenda nisu ono što je medicinski deo Kriznog štaba tražio, daleko oštrije smo tražili, da sve bude zatvoreno osim prehrane, apoteka i pumpi, da bi se shvatila situacija, ne samo radi shvatanja veći radi toga da se prekine lanac transmisije - naglašava Kon.

Takođe, ističe da vanredno stanje nema alternativu.

-Medicinski deo Kriznog štba ne može ni na koji način drugačije da predlaže, svu težinu odgovornosti mora da preuzme čitavo društvo, medicinski deo jasno zna da je ovakva mera ekonomski udar, ali bez obzira na to, to je mera koja štiti živote, i to moramo otvoreno i javno da kažemo. Predlog je da mora da se zabrane nezaštićeni kontakti inače ćemo puknuti k'o zvečka i tek tada će biti jasno šta to znači kad pukne zdravstveni sistem - rekao je epidemiolog.

Član Kriznog štaba kaže da je više puta naglašavao da će značaj vanrednog stanja da se shvati tek u narednom periodu.

-Suština je što čitava Evropa to nije shvatila na taj način kako je bilo neophodno, biće analiza, razmena mišljenja, možda će to ličiti na prepucavanja, ali to je neophodno, to preispitivanje, ne radi istorije nego znanja u budućnosti kako se ponašati u slučnim situacijama-, navodi Kon.

Takođe, Kon ističe da su sadašnje brojke posledica zimovanja, kako je rekao na koje su upozoravali još u decembru.

- Mi smo upozoravali sve vreme. Što se tiče skijališta moram da kažem mi smo pred zimski raspust u decembru rekli da oni ne treba da imaju veću popunjenost od 30 odsto. To nije ispunjeno. Mi smo to pomenuli. Sve smo to jednostavno naglašavali ali očekigledno da ta lična odgovornost za koju se stalno pozivamo ne vredi i u takvoj situaciji se čovek oseća frustrirano. I inepskcija koja se satire na terenu ne mogu da rade svoj posao.Ne razume se da je ovo smrtna bolest. Niko ne razume kada se kaže da je virus u cikrulaciji - istakao je Kon.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR