Glas Javnosti

Kon: Situacija nije tako loša, treba podići motivaciju

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da i pored činjenice da je u prethodna 24 časa u Srbiji zabeležen do sada najveći broj smrtnih slučajeva u vezi sa korona virusom, trenutna situacija u vezi sa širenjem epidemije „ipak nije tako loša“.

On je za televiziju Pink rekao da je neophodno podići motivaciju građana da se socijalni kontakti još više smanje, navodeći da je to jedini način da se epidemija okonča.

-Nalazimo se u 26. danu, još dva dana i izlazimo iz četvrte nedelje. I dalje doživljavam da smo puno uradili u usporavanju toka epidemije, situacija ipak nije tako loša kazao je Kon.

Dodao je da je 69 obolelih od korona virusa u Srbiji na respiratorima, što kako je naveo, znači da se povećava broj onih koji su životno ugroženi.

-Povećava se i smrtnost, sada na 900 obolelih imamo 23 smrtna slučaja pa je procenat smrtnosti oko 2,5 odsto a bio je ispod 1 odsto. Imamo dosta pozitivnih koje nismo otkrili, najvažnije je da sprečimo prenošenje virusaka - zao je epidemiolog.

Kon je ocenio da se u naredne dve nedelje može očekivati trend porasta broja inficiranih a da se potom može očekivati trend stagnacije koja bi kako je naveo, mogla trajati do osam nedelja.

- Stagnacija znači da iz dana u dan imamo sličan broj novoobolelih. Sada su ipak peta i šesta nedelja ispred nas, to treba svi da izdržimo - naveo je Kon.

Upitan o mogućem uvođenju 24-časovne zabrane kretanja, Kon je rekao da bi tu meru trebalo primeniti ukoliko iz dana u dan dođe do naglog skoka broja novoobolelih.

- Kad to počne naglo da raste, lek je potpuna zabrana kontakata i on neminovno vodi okončanju epidemije. U našoj situaciji bilo bi neočekivano da drastično krene taj nagli skok, ali ako iz dana u dan imate nagli skok ne treba čekati više od dva dana da se razmišlja o tojmeri - dodao je Kon.

U Srbiji je u prethodna 24 časa od korona virusa preminulo još sedam osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva u vezi sa tom infekcijom porastao na 23.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR