Glas Javnosti

Koje vakcine se preporučuju osobama alergičnim na penicilin?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Svaka osoba koja u svojoj istoriji bolesti ima alergijske reakcije ozbiljnijeg tipa, kao što je anafilaktički šok, pre primanja vakcine protiv kovida-19 treba da se obrati izabranom lekaru ili specijalisti

Posebno imajući u vidu da su proizvođači predvideli da se primene mere opreza, odnosno da osobe koje su imale istoriju hipersenzitivnosti treba da se uzdrže od vakcinacije pre svega vakcinama Sinofarm i Sputnjik V”, istakao je za portal N1 magistar farmacije Pavle Zelić iz Agencije za lekove, odgovarajući na pitanje da li su vakcine protiv kovida-19 bezbedne za osobe alergične na penicilin.

”Kada pominjemo alergijske odnosno reakcije hipersenzitivnosti na penicilinske antibiotike, moramo najpre istaći da nijedna od četiri vakcine koje su dobile dozvolu Agencije ne sadrži u svom sastavu ove supstance. Samim tim, vakcina ne može da izazove takve simptome kod osoba koje bi ih primile u smislu direktne reakcije na aktivne supstance, odnosno pomoćne supstance vakcine”, naglasio je sagovornik portala N1.

Zelić je napomenuo da odgovarajući medicinski tretman i nadzor treba uvek da budu spremni u slučaju anafilaktičke pojave nakon davanja vakcine, što je, kako je rekao, procedura koja se primenjuje kod svih vakcina koje se ubrizgavaju.

Sličan stav nedavno je izneo i epidemiolog Vladan Šaponjić, koji je naveo da osobe koje imaju ozbiljne alergijske reakcije u istoriji ”ne bi trebalo da prime kinesku i rusku, ali mogu primiti vakcine AstraZeneka i Fajzer”.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR