Glas Javnosti

KO SRBIJU LAŽE O KORONI: Vlast, eksperti ili svetski sajt o virusu

Korona virus
Autor: Глас јавности

Kako je moguće da je tačan datum prvog slučaja zaraze sporan

Građanima Srbije rečeno je da je prvi slučaj koronavirusa u Srbiji otkriven 6. marta, posle toga predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jednoj od konferencija rekao da je prvi slučaj otkriven 4. marta, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević da je prva infekcija izolovana 1. marta, a na sajtu "Worldometers.info", gde su podaci svih zemalja o ovom virusu, piše da je prvi slučaj u Srbiji bio 5. marta! Kome građani Srbije da veruju i zašto je sporan datum pojavljivanja ovog virusa samo u Srbiji?

Da krenemo redom! Na konferenciji za novinare na kojoj je govorio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rečeno je, a to su preneli i svi mediji u Srbiji, da je koronavirus stigao u Srbiju upravo 6. marta, dva dana nakon što su raspisani izbori i samo dan pošto je Srpska napredna stranka predala izbornu listu sa 50.000 skupljenih potpisa. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jednoj od konferencija na kojoj se obratio građanima, rekao je da je 4. marta utvrđeno da u Srbiji ima zaraženih koronavirusom koji je pogodio ceo svet, a upravo tog 4. marta je raspisao izbore. 

Treći datum koji se vezuje za pojavu virusa COVID-19 u Srbiji je 1. mart, a njega je saopštila Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", gostujući na RTS-u. Ona je u emisiji "Oko" izjavila da je prva infekcija koronavirusom u Srbiji izolovana još 1. marta. 

- Bio je u pitanju importovani slučaj - ta osoba je izolovana, hospitalizovana i nije se dalje proširilo - rekla je tada Kisić Tepavčević, a onda dodala da je dva dana posle prvog slučaja, dakle, 3. marta zabeležen i drugi slučaj koronavirusa u Srbiji.

Ona se kasnije pravdala kako je napravila lapsus, i da je prvi slučaj ipak registrovan 6. marta, kada je zvanično i saopšteno građanima.

Međutim, na sajtu "Worldometers.info" koji je skup zvaničnih podataka u vezi sa ovim virusom posebno za svaku zemlju, koliko je obolelih, kolika je smrtnost, ali i kada je zabeležen prvi slučaj stoji drugačije! Kada je Srbija u pitanju, kao datum navodi se 5. mart. 

Dakle, ni za jednu zemlju koja se bori sa koronavirusom nije sporan datum, osim za Srbiju! Ne treba zaboraviti da je to dan kada su predate izborne liste, dan nakon što su raspisani izbori u Srbiji, koji su posle uvođenja vanrednog stanja i odloženi. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je predsednik Srbije znajući da u Srbiji postoje prvi zaraženi koronavirusom, a raspisujući izbore maltene ugrozio desetine hiljada ljudi koji su skupljali potpise.

(Izbor: Direktno.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR