Glas Javnosti

Kisić: Efekti produženog policijskog časa za nedelju ili dve

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Mere poput uvođenja produženog policijskog časa potrebne su da bi se značajno smanjilo širenje korona virusa, a efekti će moći da se vide za nedelju ili dve, izjavila je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević.

"Ubeđena sam da je najveći broj građana razumeo ulogu i važnost svih mera, a efekti preduzetih mera, kao i produženog policijskog časa moći ćemo da vidimo za nedelju ili dve", rekla je Kisić Tepavčević za Tv Prva.

Ona je navela da su sadašnje brojke odraz preventivnih aktivnosti koje su sprovedene.

"Porast obolelih nije tako strmoglav i nagao kao u većini zemalja pet nedelja nakon ulaska virusa, a svaki dan je priča za sebe i svaki dan pokazuje koliko smo bili odgovorni", rekla je Kisić.

Dodala je da se najveći broj građana pridržava mera distanciranja, fizičke udaljenosti, ali da čak i oni koji se ponašaju odgovorno kad se nađu u društvu onih koji nisu tako savesni i misle da su zdravi mogu da obole.

Kisić Tepavčević je navela da su infektivne klinike ovih dana imale dosta posla i imaće ih u narednom vremenskom periodu, ali da je važno da se razume koliko je važna uloga svakog pojedinca.

Kazala je i da je nezahvalno davati bilo kakva predviđanja kako će se dalje situacija odvijati, ali je dodala da iskustva iz Kine pokazuje da rigorozne mere daju rezultate.

Ona je ponovila da je važno da budemo spremni za svaki mogući scenario jer je bolest nepredvidiva, ali da se nada da će toplo vreme uticati da se cirkulacija virusa smanji.

Ima zdravstvenih ustanova u kojima je određen broj radnika oboleo, napomenula je Kisić Tepavčević, među njima je i GAK „Narodni front“, ali je dodala da su svi lekari koji su nosioci virusa izlovani kako se bolest ne bi prenela na ostale kolege i pacijente.

"Najvažnije da se ponašamo tako kao da je svako od nas potencijalni nosilac zaraze i da udružimo snage, ali se udaljimo na fizički bezbednu razdaljinu. To zvuči banalno, ali spasava život", rekla je Kisić.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR