Glas Javnosti

Kisić: Većina potvrđenih se zarazila oko 20.marta

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da su osobe, koje su do danas registrovane kao laboratorijski potvrđeni slučajevi, obolele u periodu oko 20. marta, kada je već bilo uvedeno vanredno stanje.

U Srbiji je danas registrovano 305 novoobolelih i zabeleženo je novih osam smrtnih slučajeva.

Najveći broj potvrđenih slučajeva je iz Beograda, a dosadašnja istraživanja su ukazivala na okupljanja u
zatvorenim prostorima, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević iz “Batuta” u emisiji “Oko” na RTS.

“Teoretski, kada bi svi od ovog momenta poštovali mere socijalnog distanciranja, već posle inkubacionog perioda imali bismo nula novoobolelih”, ponovila je Kisić
Tepavčević.

“Socijalno distanciranje ne znači i emotivno distanciranje, to je ulaganje u zdravlje naše populacije”, dodala je ona.

“Ukoliko se mera socijalnog distanciranja ostvaruje, druge mere nisu potrebne”, naglasila je Kisić Tepavčević i ponovila da socijalno distanciranje nema alternativu kada je u pitanju kovid 19.

Kisić Tepavčević je rekla da su svi napori usmereni da se u bolničkoj sredini ne prenosi infekcija, naročito na pacijente, dok je u GAK Narodni front postoji značajno oboljevanje zdravstvenih radnika, što pokazuje da je došlo do propusta koji su omogućili način prenošenja.

Prema njenim rečima, preporučuje se nošenje maske kada se ide u prodavnicu, kada ste među većim broju ljudi, jer svako može biti potencijalni rezervoar infekcije.

Pranje ruku nema alternativu, koliko god to izledalo banalno, naglasila je Kisić Tepavčević.

Kardiodvaskularni hirurg Lazar Davidović ponovio je u emisiji “Oko” na RTS da se sada rade samo hitni slučajevi, a da bi u slučaju sumnje na korona virus, pacijenti bili operisani pod posebnim režimom.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR