Glas Javnosti

Kineski naučnici utvrdili da matične ćelije LEČE KORONU

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Sručnjaci tvrde "matične ćelije leče koronu". Kako prenose svetski mediji, međunarodna grupa naučnika uspešno je primenila tu terapiju kod sedam teško obolelih pacijenata i oni su preživeli COVID-19.

-Naučnici iz Kine su objavili naučni rad da primenom matičnih ćelija dobijamo rezultate da možemo teško obolelima od koronavirusa da pomognemo i da njihovo stanje dovedemo na uslovno rečeno, manje teško stanje i da prežive ovaj virus- rekao je za Jutro TV Prva dr Džihanom Abazovićem, potpredsednik Udruženja za regenerativnu medicinu i biološku terapiju.

Matične ćelije imaju široko primenu i kao takve se primenjuju poslednjih desetak godina prilikom aktivnih teških oboljenja koja daju kliničku sliku kao što u poslednjim stadijumima daje koronavirus i odatle je potekla ideja, napominje dr Abazović, a da li ti rezultati bude nadu da se svet i biološkim terapijama može izboriti sa pandemijom poslušajte u TV prilogu Prve televizije.

-Matične ćelije mogu da, u stadijumima u koje može čoveka da dovede korona virus, dovedu naš imuni sistem u stanje da bolje radi pomoću nekih signalnih molekula i na taj način suprimiraju težinu bolesti od korona virusa- dodaje dr Abazović.

On takođe govori o tome da ćelije koje se daju pacijentima ne moraju da pripadaju tom pacijentu, već se proizvode u laboratorijama i dobijaju se na razne načine (iz koštane srži, pupčane vrpce, putem krvi,...).

-Ova vrsta terapije matčinim ćelijama primenjuje se za sada u Kini, Nemačkoj i Francuskoj- dodaje dr Abazović za TV Prva.

Ovako nešto u Srbiji za sada je moguće u teoriji, ali svakako da će se na tome raditi i da se očekuju pozitivni rezultati.

Izvor: TV Prva

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR