Glas Javnosti

Kineska vakcina u Srbiji: 'Svima koji pristanu na eksperiment, treba da budu pošteno prikazana neželjena dejstva'

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Epidemilog prof. dr Zoran Radovanovića kaže da osobe voljne da prime kinesku vakcinu protiv korona virusa, koja je u fazi testiranja, treba da budu informisani o eventualnim neželjenim dejstva.

Kineska Nacionalna biotehnička grupacija (CNBG) i kompanija Sinovak javile da su Srbija i Pakistan među zemljama koje su pristale da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja njihovih vakcina protiv korona virusa. Prema medijskim navodima, kineske kompanije traže više podataka iz inostranstva za konačna odobrenja potencijalne vakcine, s obzirom na to da se broj novih infekcija u Kini smanjuje. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da nisu ispunjeni uslovi za testiranje kineske vakcine u Srbiji. Lončar je rekao da će to ministarstvo obavestiti građane kada vakcina "dođe do određene faze i do zahteva da se u Srbiji testira", ali i kada vakcina ispuni sve uslove u srpskoj Agenciji za lekove. 

- Mi nismo neozbiljna država koja može na nekom drugom principu da funkcioniše, da se ne ispoštuju sva ta pravila koja postoje - kazao je ministar. Prema njegovim rečima, trebalo bi da krajem godine i početkom sledeće bude proizvedena bezbedna vakcina protiv korona virusa. On je ponovio da će Srbija među prvima dobiti vakcinu koja bude bezbedna i bude ispunila sve uslove. Lončar je apelovao na građane da prime vakcinu protiv sezonskog gripa, koja se očekuje od 1. oktobra, kako bi se izbegao “sudar korona virusa i sezonskog gripa”.

Sa druge strane epidemiolog Zoran Radovanović podseća na spinovanje kada je reč o vakcinaciji protiv korona virusa.

- Ministar Lončar je krajem maja rekao da ćemo u junu imati kinesku vakcinu. Kada se tako kaže, onda se podrazumevalo da ćemo da krenemo da se vakcinišemo. To je bilo nerealno, priseća se Radovanović.

Objašnjava je i šta stoji iza poslednje vesti iz Kine i koje su dalje procedure.

Foto: Tanjug/AP

- Sada, tri meseca kasnije, umesto kineske vakcine, imamo ponudu da se naši ljudi jave kao dobrovoljci. To nije vakcinacija, to je eksperiment. Treća faza, ko se javi mora da potpiše “saglasnost informisanog ispitanika”. Naš građanin koji hoće, može da se prijavi da dobije tu vakcinu. Pritom potpiše da je svestan rizika, a kineska strana je dužna da pruži informacije - navodi Radovanović.

On dodaje da svi koji pristanu, treba da budu informisani o broju ispitanika i da im “pošteno” budu prikazana neželjena dejstva.

- Kinezima je važno to, pošto kod njih nema trenutno te bolesti i onda oni moraju da traže dobrovoljce tamo gde je verovatno da će se neko zaraziti. Oni idu  na područja gde je bolest češća, da bi pre mogao da se uoči zaštitni efekat vakcine. Oni će sada da ih vakcinišu, pa posle mesec dana ide druga doza i posle će da prate ko će da se razboli među vakcinisanim, a ko među nevakcinisanima. Tu vide razliku i na osnovu toga zaključuju o efikasnosti vakcine. To je postupak - objašnjava iskusni epidemiolog.

Po odobrenju Agenciije za lekove, kreće se u potragu za dobrovoljcima.

- Agencija za lekove dobija njihove podatke kako je pripremljena vakcina, šta sadrži, koji su bili rezultati prve i druge faze i onda to sve prouči  i  na osnovu toga da saglasnost. Normalno bi bilo da to traje poduže, dosad je Agencija za lekove i medicinska sredstva  uglavnom odolevala pritiscima, tako da to može da potraje - pojašnjava Radovanović.

Prema njegovim rečima, u trećoj fazi ispitivanja, Kinezima je potrebno nekoliko desetina ispitanika.

- Trebalo bi da budu dobrovoljci sa altruističkim namerama ili da vole posebno Kineze, ili da veruju da je vakcina dobra, pa će biti zaštićeni. Kod nas koliko nakupe ispitanika, ako je 500 u redu, ako je 1.500 još bolje. Mi smo mala zemlja, vajdica je šta god da dobiju od nas - zaključuje Radovanović.

(Glas javnosti/Nova.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR