Glas Javnosti

Britanija: "Kina lagala o koroni, htela da kupi fabrike u Evropi"

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Britanski ministar spoljnih poslova, sada i v. d. premijera Dominik Rab, upozorio je u četvrtak Kinu da nakon izbijanja epidemije nema više “povratka na uobičajeni način poslovanja - business as usual”. I da bi međunarodna zajednica trebala zatražiti odgovore od Pekinga o upravljanju krizom.

Reč je o samo jednom od recentnih oštrih napada na Kinu kojoj je uobičajeno ponašanje kad su u pitanju unutarnje krize nanelo ozbiljnu štetu na međunarodnom planu. Posebno je važno što je ovaj napad došao iz Ujedinjenog Kraljevstva koje je ranije donijelo odluku da bi zloglasni Huavei mogao dobiti pristup izgradnji dela sastava 5G mreže. Sada se u visokim krugovima Konzervativne stranke i o tome otvaraju polemike.

London je i svoju “postBrexit” sudbinu vezao uz što snažnije trgovanje s Kinom. Francuski predsednik Emanuel Makron je u intervjuu za "Financial Times" takođe oštro napao Kinu: "Očito ima stvari koje su se dogodile a o kojima se ne zna”. I dodao da je "naivno" reći da je kinesko upravljanje koronakrizom bilo bolje nego što je u drugim zemljama.

Nekoliko je elemenata koji su izazvali burnu reakciju Londona i Pariza. Upravo je u petak Kina službeno priznala da je zataškavala broj mrtvih u Vuhanu: broj je sada za 50 posto veći. Koliko je stvarno, poznavajući metode rada Kineske komunističke partije, verojatno nećemo saznati.

AP je objavio kako je kineska vlast punih šest dana odbijala javno priznati da je suočena s epidemijom. Procene su lekara da se u tih šest dana moglo poduzeti više mera koje bi obuzdale krizu. U svakom bi se slučaju moglo ublažiti globalno širenje virusa.

Kina je učinila sve što je u njenoj moći, a to je puno, da natera Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da ne reagira na upozorenja s Tajvana da se u Kini događa nešto vrlo ozbiljno i preteće. SZO je zbog pritiska Pekinga čak odbio odgovarati na novinarska pitanja vezana za Tajvan i njegovu uspešnu borbu protiv epidemije.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian, koji je slavu stekao vređanjem stranih dužnosnika na Twviteru tokom svog diplomatskog mandata izvan zemlje, sve je to odbacio i rekao da je korekcija broja preminulih u Vuhanu rezultat “statističke provere”. Brojka je povećana za 1.290 preminulih.

Ukupno, nakon “statističke provere”, 3.869. Iz samog Vuhana su se i tokom karantina uspevale probiti informacije u kojima se navodilo da službene brojke nisu tačne, što je argumentirano dnevnim brojem naručenih urni. Što se sada i potvrđuje.

Zhao Lijian je sve to mirno prećato i pozvao na međunarodno jedinstvo: “Imperativ je da se sve zemlje ujedine u borbi protiv epidemije kako bi pobedile u tom ratu”.

Zapad je, dakle, svestan da je Kina svojim pogrešnim potezima te politikom skrivanja i kontrole vesti u velikoj meri odgovorna za trenutnu krizu koja trese celi svet. I baca ga, kako stvari stoje, u najveću recesiju od Velike depresije koja je počela 1929. godine.

I da, Kina panično pokušava popraviti svoju sliku u međunarodnoj javnosti. Čim je kriza u Kini počela gubiti dah, propagandna mašinerija se pokrenula. Pekingu je bilo jasno da mora što pre pokazati da je glavni igrač na globalnoj sceni koji nudi pomoć na sve strane.

Što nije bilo teško jer je EU bila u totalnom haosu, a ni u Sjedinjenim Državama situacija nije bila bitno bolja. Emblematičan je prizor iz Beograda gde je sam predsednik Aleksandar Vučić dočekao avion u kojem su bili kineski stručnjaci i medicinska oprema.

I da, Kina panično pokušava popraviti svoju sliku u međunarodnoj javnosti. Čim je kriza u Kini počela gubiti dah, propagandna mašinerija se pokrenula. Pekingu je bilo jasno da mora što pre pokazati da je glavni igrač na globalnoj sceni koji nudi pomoć na sve strane.

Što nije bilo teško jer je EU bila u totalnom haosu, a ni u Sjedinjenim Državama situacija nije bila bitno bolja. Emblematičan je prizor iz Beograda gde je sam predsednik Aleksandar Vučić dočekao avion u kojem su bili kineski stručnjaci i medicinska oprema.

U situaciju u kojoj će evropske ekonomije padati za oko 10 posto mesečno, sasvim je jasno da bi strateške kompanije, čija vrednost na financijskim tržištima strmoglavo pada, mogle postati plenom predatorske kineske politike. I zato se već 12. aprila oglasila Margrete Vestager, izvršna potpredsednica Evropske komisije, pozvavši članice da same preuzmu udele u kompanijama i tako ih spase da ne padnu u kineske šape.

U četvrtak se oglasio i evropski poverenik za trgovinu Fil Hogan s istim pozivom preporučujući članicama da razmotre povezivanja ranjivih kompanija. Irski poverenik je posebno naglasio da su na meti kapaciteti zdravstvene industrije te istraživački centri koji rade na razvijanju vakcine.

Konačno, i na nedavnom sastanku ministara obrane NATO-a je istaknuto da je potrebno sačuvati kritične industrije koje su davno kao svoj cilj zacrtali Kinezi.

Čini se da tako Vučić ostaje jedini u Europi koji će po svom glavnom gradu lepiti plakate: “Hvala ti, velik brate Si”.

S druge strane stiže jasna poruka Pekingu: “Evropa nije na prodaju”.

Kina je, kako je lepo zaključila EK pre godinu dana, sistemski rival. I sad se ta politika konačno i provodi.

direktno.rs

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR