Glas Javnosti

KAD SE POPUNE SVI KAPACITETI, GDE ĆE SE LEČITI PACIJENTI IZ SRBIJE?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Danas je u skupštini počela rasprava o izmenama i dopunama zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, koja predviđa mogućnost slanja obolelih u inostranstvo na lečenje, u organizaciji države.

Svakodnevno slušamo o popunjenosti bolničkih kapaciteta, i ukoliko se nastavi ovakav trend rasta obolelih od korone uskoro bi mogli da imamo problem sa brojem mesta za lečenje pacijenata koji zahtevaju hospitalizaciju.

S tim u vezi počela je rasprava u Skupštini, koja bi trebala da rezultuje izmenama zakona, a koje bi ostavile mogućnost, da ukoliko se svi raspoloživi kapaciteti u bolnicama popune, naši pacijenti budu upućeni na lečenje u inostranstvo.

Iako su masta u našim bolnicama skoro popunjena, u medijima se navodi da se ovakva mera predviđa više kako bi se ’pokrila svaka mogućnost’ nego što postoje realne potrebe za njom.

Ovo nije nešto što je svojstveno samo za Srbiju, podsećamo da je Francusko zdravstvo još tokom prvog talasa korone bilo toliko opterećeno, da su bili prinuđeni da svoje pacijente šalju u bolnice u Švajcarskoj i Belgiji.

Ono što je, prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, u ovom trenutku najbitnije za nas jeste definisanje pravnog okvira koji će omogućiti bolju kontrolu sprovođenja donesenih epidemioloških mera.

Pod tim se podrazumevaju praćenje, kontrola i efikasnije kažnjavanje svih onih koji ove mere ne poštuju.

Podsećamo, obavezne mere su nošenje maske, kućna izolacija za one sa blagim ili bez simptoma koji ne zahtevaju bolničko lečenja, kao i kućni karantin koji podrazumeva 14- dnevnu izolaciju i izbegavanje kontakata za one koji su bili u kontaktu sa obolelim od korona virusa.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR