Glas Javnosti

JUTROS SMO PRIMILI BEBU POZITIVNU NA KORONU: Dr Ostojić: Zbog ovih simptoma deca dolaze u bolnicu

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Iako dva dana u Dečjoj bolnici KBC "Dr Dragiša Mišović" nije bilo obolelih od kovida, jutros je primljena beba pozitivna na koronu.

Doktorka Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje bolnice, rekla je za RTS da je dete dobro i da se nada da će se brzo oporaviti. Od 1. aprila postali su nekovid bolnica i ambulanta za dečje plućne bolesti.

Iz dana u dan smanjuje se broj pacijenata u kovid sistemu, pa je tako danas oko 2.800 pacijenata manje nego pre samo dva meseca.


Dva dana u Dečjoj bolnici KBC "DR Dragiša Mišović" nije bilo kovid pacijenata, jutros je primljena osmogodišnja beba. Od marta 2020. godine ova bolnica je uvek bila puna.

Dr Olivera Ostojić, rukovodilac ove ustanove, rekla je za RTS da iako dva dana u toj ustanovi nije bilo obolelih od kovida, što je prvi put od početka epidemije, jutros je primljen jedan pacijent pozitivan na koronu.

"Jutros smo primili jednu bebu koja je na antigenskom testu pokazala da je pozitivna, ali to ne znači da epidemija, što se tiče dečje populacije, ne prolazi i da je pod apsolutnom kontrolom", rekla je Ostojićeva.


Poslednjih dana nisu imali mnogo posla, u ambulantu su dalazili pacijenti u lakšem stanju ili sa pozitivnim testom.

"Kod naših pacijenata koji su bili na bolničkom lečenju – bile su lakše kliničke slike, ali su zbog uzrasta bili primljeni po par dana u bolnicu radi dodatnih ispitivanja i počinjanja terapije", istakla je doktorka.

Govoreći o stanju pacijenta koji je jutros primljen, kaže da je reč o bebi od osam meseci sa laringitisom, Deluje strašno na roditelje kada se u toku noći dete probudi sa kašljem koji podseća na lavež psa.


Napominje da je dete dobro, reagovalo je na urgentno datu terapiju i nada se da će se brzo oporaviti.

Što se tiče obolelih od kovida, dr Ostojić kaže da sada skoro i da nema pacijenata u kovid ambulnati u odnosu na prethodne mesece, kada su imali epidemijske pikove, bilo je 50, 60 do 80 pacijenata u ambulanti.

Takođe je napomenula da je bilo po 20 prijema na bolničko lečenje.

"Od 1. aprila smo postali nekovid bolnica i ambulanta za dečje plućne bolesti, kao pre epidemije. Primamo na dodatno alergološko i pulmološko ispitivanje, to su pacijenti sa upalama pluća, sa bronhitisima, sa napadima astme, ide sezona alergija, ima pacijenata sa alergijskim manifestacijama", ukazala je dr Ostojić.

Prilikom prehlade, odnosno respiratorne virusne infekcije, javlja se temperatura, kod alergije retko ili skoro nikad. Kijanje, kašljanje, curenje nosa su zajednički simptomi, zaključila je dr Ostojić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR