Glas Javnosti

JOŠ SE NEĆKAJU! Više od trećine građana Srbije i dalje neodlučno oko vakcinacije

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Iako zabrinutost zbog kovida raste, 38 odsto punoletnih građana Srbije, među kojima ima najviše mladih, i dalje je neodlučno u pogledu vakcinacije.

To pokazuju rezultati istraživanja koje su u septembru sproveli agencija Ipsos, Filozofski fakultet i Udruženje za javno zdravlje.

Predsednik Udruženja za javno zdravlje i međunarodni konsultant za imunizaciju, doktor Dragan Popović, rekao je za RTS da Srbija ima vakcine i potrebnu logistiku, ali većina građana još nije donela odluku da se vakciniše.

Istraživanje pokazuje da je više od trećine punoletnih građana i dalje neodlučno u pogledu primanja prve doze vakcine, kao i da je procenat naročito visok među mladima uzrasta od 18 do 29 (62 odsto) i od 30 do 39 godina (55 odsto). Devet je odsto ispitanika kaže da se sigurno neće vakcinisati, a osam odsto verovatno neće.
 
Popović dodaje da među 38 odsto neodlučnih postoji šest veoma različitih grupa, među kojima je i devet odsto onih koji su rekli da se još nisu vakcinisali, ali verovatno hoće, i pet odsto onih koji sigurno hoće. Rezultati istraživanja pokazuju i da je među već vakcinisanim građanima visoka spremnost da se primi i treća doza vakcine.

Dok 51 odsto populacije veruje da bi vakcinacija trebalo da bude dobrovoljna, 34 odsto smatra da bi trebalo da bude obavezna za sve, a 15 odsto samo za određene grupe, poput medicinskih radnika, zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, prosveti...
 
Dve trećine ljudi u Srbiji veruje da će se svi "pre ili kasnije" vakcinisati, a samo 17 odsto nije saglasno sa tim.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR