Glas Javnosti

JOŠ NEIZVESNA SUDBINA FAJEZROVE VAKCINE PROTIV KORONE. ČEKA SE ODOBRENJE EVROPSKE AGENCIJE ZA LEKOVE

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nemačka farmaceutska kompanija Biontek i njen američki partner Fajzer saopštili su danas da su u ponedeljak predali Evropskoj agenciji za lekove (EMA) zahtev za uslovno odobrenje njihove vakcine protiv korona virusa.

 Prema navodima Bionteka, ako bude odobrena vakcina, koja se trenutno zove BNT162b2, njena upotreba u Evropi bi mogla da počne pre završetka ove godine, prenosi AP.

Stručnjaci objašnjavaju da “uslovno odobravanje “ zapravo znači da nisu završene sve faze ispitivanja vakcine kao i reakcije na vakcinu, te da će se prema prvim rezultatima kod ispitivanja na dobrovoljcima videti da li će vakcina moći da ima široku primenu.  

Ovaj potez Fajzera je usledio dan nakon što je rivalska kompanija Moderna saopštila da je tražila od američkih i evropskih regulatora da dozvole hitnu upotrebu njene vakcine protiv Kovida-19.

Biontek i Fajzer su prošlog meseca saopštile da su klinička ispitivanja, u kojima je učestvovalo više desetina hiljada ljudi, pokazale stopu efikasnosti njihove vakcine od 95 odsto.

Kako su navela, stopa uspešnosti kod posebno ranjivih starijih grupa bila je više od 94 odsto.

Kompanije su već podnele zahtev za hitno odobrenje vakcine američkoj Upravi za hranu i lekove i britanskom regulatoru MHRA, kao i prijave u drugim zemljama, uključujući Australiju, Kanadu i Japan.

 Evropska agencija za lekove sazvaće sastanak 29. decembra kako bi odlučila da li postoji dovoljno podataka o bezbednosti i delotvornosti vakcine protiv korona virusa, koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek, da bi ona bila odobrena, saopšteno je iz te agencije.

Agencija je navela i da bi mogla da već 12. januara donese odluku o tome da li će odobriti eksperimentalnu vakcinu protiv Kovida-19, koju je razvila kompanija Moderna, prenosi AP.

Agencija je dodala da je već započela proces razmatranja vakcine u fazama, na osnovu labaratorijskih podataka, koje je prethodno predala Moderna i da će izvršiti procenu podataka o tome koliko vakcina izaziva imuni odgovor i da li je dovoljno bezbedna za rasprostranjenu upotrebu širom Evrope.

Ako su podaci, kako dodaje, dovoljno pouzdrani da se može zaključiti o kvalitetu, bezbedosti i efikasnosti vakcine, onda bi EMA mogla da odobri vakcinu na sastanku 12. januara.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR