Glas Javnosti

JOŠ JEDNA POSLEDICA KORONE: Srbi postali ZAVISNICI od ANTIBIOTIKA!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Potrošnja pojedinih antibiotika u Srbiji povećana je i do 10 puta zbog koronavirusa.

Ovo je izjavila v. d. direktora Republickog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić koja kaže da je izuzetno važno da se prilikom propisivanja lekova iz grupe antibiotika prate protokoli, da se antibiotici ne daju rutinski, već kada je to neophodno, kao i da se ovi lekovi u apotekama izdaju samo uz recept ili specijalistički izveštaj.

Navela je da je potrošnja pojedinih antibiotika koji se izdaju u apotekama u decembru 2020. uvećana od pet do sedam puta u odnosu na prosecnu mesečnu potrošnju u 2019.

Kada je reč o injekcionim, odnosno infuzionim antibioticima koji se primenjuju u bolnicama, potrošnja pojedinih antibiotika je bila veća od pet do 10 puta u odnosu na prosečnu mesečnu potrošnju u 2019. godini, navodi Radojević Škodrić.

Ona je rekla da novog američkog leka "bamlanivimab" protiv kovid-19 Srbija ima za 5.800 pacijenata, da je njihova nabavka veoma teška, s obzirom na to da su ograničeni kapaciteti proizvodnje.

- Čak i u državi proizvođača ne koriste se masovno, jer je proizvodnja antitela vrlo skupa. Sjajno je što smo ga nabavili, ali to je nedovoljno za sve naše potrebe - rekla je Radojević Škodrić.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR