Glas Javnosti

JEZIVO OTKRIĆE: Evo šta su doktori uočili u oku žene, dva meseca nakon što je imala Kovid 19 (VIDEO)

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Mediji su izvestili o slučaju 64-godišnje žene kojoj je kovid 19 dijagnostikovan početkom februara i koja je imala negativan test nakon 18-dnevnog boravka u bolnici.

Novi izveštaj otkrio je da je koronavirus pronađen u njenom oku dva meseca nakon što se oporavila.

U okviru nove studije, objavljene u časopisu JAMA, tim je pregledao pacijentkinju koja je prethodno zaražena kovidom 19. 64-godišnjakinja je pet dana imala suvi kašalj, a devet dana dijareju pre nego što je 31. januara 2020. godine otišla u bolnicu.

Nakon brisa nosa, dijagnostikovan joj je koronavirus, ali tokom boravka u bolnici nije imala ozbiljnih respiratornih ili očnih simptoma. Do 18. dana njeni simptomi su se smirli i dobila je dva negativna testa, prvi 18. februara i drugi 20. februara. Samo osam dana kasnije, počela je da oseća bolove u levom oku. Tri dana kasnije, isti simptomi su se razvili u njenom desnom oku.

28. februara počela je da doživljava jači bol u levom oku i gubitak oštrine vida. Primljena je u oftalmološku kliniku 8. marta.

Lekari su otkrili da je doživela akutni napad glaukoma, koji se javlja kada tečnost ne može pravilno da se odvodi, što dovodi do brzog porasta očnog pritiska. Očni pritisak nije bilo moguće smanjiti lekovima, pa su lekari odlučili da treba na operaciju, koja je 14. marta izvedena za levo i 15. marta za desno oko.

Međutim, morala je ponovo na operaciju 10. aprila zbog nekontrolisanog pritiska na desnom oku. Istraživači su uzimali uzorke krvi i tkiva od pacijentkinje tokom operacije, kao i od drugog pacijenta koji je imao glaukom, ali nije imao kovid 19 – pa su uporedili uzorke. Rezultati su pokazali da su pronađeni antigeni ili virusni proteini na irisu i na konjunktivi, sluzokoži koja pokriva prednji deo oka.

Proteini ACE2 receptora takođe su pronađeni na konjunktivi, dva meseca nakon što je žena dobila prvi pozitivan test.

“Na osnovu ovih rezultata, oko je takođe jedan od ciljnih organa za virusnu infekciju, pored pluća”, napisali su autori. Ovo može objasniti zašto do 12 procenata pacijenata sa kovidom 19 ima takozvane “očne simptome”, poput crvenila i otoka.

(Glas Javnosti/nova. rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR