Glas Javnosti

IZLAZIMO IZ 'CRNE ZONE': Bliži se kraj TREĆEG TALASA, ali to ne znači da je vreme za OPUŠTANJE

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Prema saopštenjima stručnjaka Srbija je napokon izašla iz takozvane "crne zone" i sasvim sigurno ušla u "sivu", ali to ne znači da nas korona virus napušta već samo da postoji blagi pad krive.

Treći talas epidemije virusa korona u Srbiji doživljava blagi smiraj, a iako i dalje svakodnevno beležimo četvorocifrene brojeve novih slučajeva, tračak nade za "bolje sutra" ipak postoji, ali uz veliki oprez! Dobra vest je da je Srbija izašla iz crne, najgore korona zone!

Nedavni crni korona rekordi kada smo u danu imali gotovo 8.000 novoobolelih od virusa korona, poslednjih nekoliko dana su prepolovljeni, kao što je to slučaj i juče kada smo imali 3.823 novoobolelih.

Davno nismo imali situaciju kao početkom ove nedelje kada je u Beogradu registrovano manje od 1.000 zaraženih u danu. Premda, uvek imamo na umu da ponedeljkom inače beležimo blagi pad korona brojki, jer se po ustaljenoj praksi vikendom građani ređe javljaju lekaru, dobra vest je da i u utorak prestonici imamo manje od 1.000 novozaraženih (964).

Međutim, da se korona ne predaje govori činjenica da poslednjih dana broj obolelih u Beogradu varira između 1.000- 1.200, te je tako juče registrovano 1.040. Reklo bi se da je to dobar znak da prestonica ide u smeru trocifrenog broja novoobolelih.

Osim toga, dobra vest je da se smanjuje broj pacijenata na respiratoru, te prema poslednjim podacima ta brojka iznosi 300, za razliku od pre dva dana kada ih je bilo za 12 više, ali i daleko od dosadašnjeg rekorda - 353.

Izašli smo iz crne zone

Optimistične vesti podelio je profesor informacionih tehnologija dr Petar Kočović, koji sa svojim timom uz pomoć matematičkih modela i formula prati kretanje pandemije korone u celom svetu, te je prema njegovom tumačenju Srbija pre dva dana prešla iz crne u tamno sivu korona zonu. To znači da konačno imamo manje od 1.000 zaraženih na 100,000 stanovnika.

Naime, kako je profesor Kočović objavio, prema trenutnim podacima o broju novozaraženih, naša zemlja bi trebalo 18. februara da izađe iz trećeg talasa epidemije.

Profesor Kočović upozorava da u većini zemalja nakon 15-18 dana dolazi do opuštanja stanovništva, pa kriva lagano kreće uzbrdo.

- To što smo izašli iz crne zone, samo po sebi nije dovoljno - naglasio je prof. Kočović.

Nije vreme za opuštanje

Premda ima naznaka da epidemiološka kriva u našoj zemlji lagano opada, to nikako ne znači da je vreme za opuštanje. I dalje beležimo veliki broj preminulih od korone, bolnički kapaciteti su popunjeni, a pred nama su i tempirane epidemijske bombe u vidu praznika koji slede.

Iskustvo prethodnih meseci je pokazalo da kad god smo imali blagi pad korona brojki, to je dovelo do opuštanja stanovništva, ukazao je juče na konferenciji za novinare epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

- Mislili smo da ćemo imati pad broja obolelih. To, nažalost, nije tako. Stanovništvo je na ivici izdržljivosti, ali ipak moramo biti spremni da sprovodimo mere u potpunosti - objasnio je on. Kao što znamo, od samog početka epidemije, jedino što može da nam pomogne dok ne počne masovna vakcinacija jeste da poštujemo epidemiološke mere.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR