Glas Javnosti

Indijska strategija protiv korone daje rezultate

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Indija, zemlja sa 1,3 milijarde stanovnika, uspela je da ograniči broj smrtnih slučajeva na manje od 200, a broj aktivnih slučajeva na manje od 6.000, u periodu od deset nedelja nakon što je zabeležila prvi slučaj virusa korona, sapštila je Ambasada Indije u Beogradu.

Kako se navodi, broj registrovanih slučajeva u Indiji mnogo je manji od globalne stope incidencije. Takođe, širenje pandemije je geografski ograničeno uz zanemarljivo prenošenje unutar populacije od strane neidentifikovanih zaraženih koji imaju blage simptome ili ih nemaju uopšte.

-Premijer Narendra Modi predvodi indijski odgovor na pandemiju, istorijski po ambiciji i kompleksnosti. Tehnologiju i administrativne metode dopunjuju snaga indijskog kolektiviteta i njena drevna filozofija. Ovo je zaista jedinstvena operacija upravljanja krizom- saopštila je Ambasada.

Strategija počiva na dubokoj rešenosti Indije da se suoči sa ovim izazovom kao jedna nacija i jedan narod. Primenjuje se u demokratskom okruženju. U parlamentu se vodila opsežna diskusija o ovoj krizi. Premijer se takođe konsultovao i tražio mišljenja od celog političkog spektra. Konferencije za novinare se redovno održavaju, navodi Ambasada.

Sistem javne uprave je jedan od indijskih aduta. Savezni i pokrajinski zvaničnici su se organizovali i deluju kao jedna celina. Premijer upravlja ovim naporima na najvišem političkom i izvršnom nivou. Primenjuju se odgovarajući sistemi kako bi se davale političke i operativne smernice i koordinirali napori u realnom vremenu.

Indija je odlučno reagovala mnogo pre nego što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) 30. januara 2020. godine proglasila Kovid-19 „opasnošću po javno zdravlje na međunarodnom nivou” i pre nego što je uopšte registrovala prvi slučaj Kovida-19, što se takođe desilo 30. januara. Indija je do tada već počela s proverom i nadzorom putnika - uprkos rezervama koje je izrazila SZO.

Obaveštene su indijske pokrajine i sistem za upravljanje krizom je već bio u punoj brzini.

Od 25. marta uvedena je tronedeljna zabrana kretanja na teritoriji cele zemlje. Zabrana kretanja, koju su ljudi širom zemlje izuzetno dobro prihvatili, ima za cilj da se fizičkim distanciranjem zaustavi dalje prenošenje virusa.

Pre uvođenja zabrane kretanja, 22. marta nacija je sebi uvela narodni (džanata) policijski čas. Razmere ove zabrane kretanja i stepen pridržavanje su zaista bez premca, naglašava Ambasada.

Međutim, zabrana kretanja nije bila početak, već logičan nastavak strategije. Nadzor na ulaznim tačkama (aerodromima, većim i manjim lukama, granicama) uveden je još 17. januara . Ograničenja viza i putovanja uvedena su za strane državljane 5. februara. Sve vize su suspendovane 11. marta, a svi dolazni letovi obustavljeni počevši od 19.marta.

Pristigli putnici su stavljeni pod dnevni nadzor zahvaljujući Integrisanoj programskoj mreži za praćenje infektivnih bolesti, a podaci praćeni preko nacionalnog onlajn portala. Čak 621.000 pristiglih putnika je praćeno i niko ko je bio pozitivan na virus korona iz ove baze podataka nije mogao da se meša sa opštom populacijom.

Zabranu izlaska iz kuće prate napori cele zemlje da se poboljša medicinska spremnost. Indija je uspostavila mrežu laboratorija na čitavoj svojoj teritoriji kako bi se omogućilo rano i pravovremeno testiranje uzoraka.

Trenutno su operativne 223 laboratorije. Vlasti trenutno ulažu velike napore da pripreme bolnice tako što će obezbediti dovoljan broj postelja. 508 bolnica koje su određene za borbu protiv Kovida-19 imaju 82.795 postelja za izolaciju obolelih i testiranih, 8.182 postelja u intenzivnoj nezi i 4.935 respiratora. Pored toga, još 5.110 zdravstvenih ustanova raspolaže sa 113.315 postelja za izolaciju zaraženih i testiranih, 27.641 postelja u intenzivnoj nezi i 12.867 respiratora.

Pored toga, u 2.500 železničkih vagona namešteno je 40,000 postelja za izolaciju zaraženih.

Prave se zalihe lične zaštitne opreme, respiratora, neophodnih lekova i ostale potrošne robe.

Širom zemlje, medicinari i timovi za brzo delovanje dobijaju smernice o načinima sprečavanja širenja virusa, upravljanja pandemijom i protokolima.

I dalje je u toku opsežno otkrivanje i praćenje kontakata zaraženih na celoj teritoriji zemlje kako bi se sprečilo dalje prenošenje virusa korona.

Od januara se ulažu napori u podizanje svesti o javnom zdravlju. Na društvenim mrežama i sajtovima Vlade objavljuju se informacije o osnovnim preventivnim koracima. Aktivirali su se i televizijski i radio kanali, a pokrenuta je i marketinška kampanja.

Čitav set posebnih programa je pokrenut u cilju umanjivanja teškoća sa kojima se suočavaju siromašni i socijalno ugroženi pojedinci kao što su stariji građani, udovice, osobe sa invaliditetom, žene, radnici itd.

Hrana, drva, finansijska i druga pomoć isporučuju se širom zemlje. Ovi programi treba da posluže kao sigurnosna mreža, posebno za socijalno ugrožene grupe koje su najviše pogođene u ovakvim situacijama. Ovaj ogroman paket pomoći je vredan čak 22 milijarde dolara.

Ovo je globalna pandemija koja zahteva globalni odgovor, ukazuje se saopštenju.

Indija je veoma svesna da mora napraviti balans između svoje glavne brige za zdravlje svojih građana i globalnog odgovora.

-Indija je pružila medicinsku pomoć Maldivima i Kuvajtu. Indija je veliki izvor farmaceutskih proizvoda. Indija je posvećena odgovornom delovanju tokom ove krize. U njoj nije na snazi potpuna zabrana izvoza kritičnih lekova, već se takvi zahtevi razmatraju i na njih se adekvatno odgovara- navodi se u saopštenju Ambasade u Beogradu.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR