Glas Javnosti

'IDI KUĆI I JAVI KAD SE POGORŠA': Ovo je novi stil lečenja korone i savet posle pozitivnog testa

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U Kovid ambulanti pozitivnima na test za korona virus koji imaju lakše simptome zaraze, daju savet da idu kući piju antibiotike i vitamine i jave ako se stanje pogorša.

Kada je Beograđanki T.M., staroj 27 godina, koja je tokom vikenda potpuno izgubila čulo ukusa i mirisa i osetila malaksalost, mada nije imala povišenu telesnu temperaturu stigao pozitivan test prepisali su joj antibiotike, rekli da pije vitamine.

 

-Rekli su mi da se odmaram i mirujem, da pijem terapiju i vitamine i da se javim ukoliko osetim bilokakvo pogoršanje. Ako sve ostane na ovim simptomima, rečeno im je da za 14 dana dođem na ponovono testiranje, objašnjava.

Ovo je samo jedan od brojnih slučajeva pacijenata sa lakšim simptomima, koji su pušteni na kućno lečenje bez ikakvog daljeg nadzora ili kontrole lekara.

Upustvo iz kovid ambulante:

– vitamin C 2000 mg dnevno, cink 1×1, vitamin D 10 kapi nedeljno ili jedna kapsula dnevno
– ako vam je prepisan antibiotik, uz njega pijete probiotik
– rezultate proveravate na sajtu e-zdravlje
– puno mirovanja i dovoljno sna
– u slučaju pogoršanja javite se u najbližu kovid ambulantu

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da je to jedini mogući način rada kada je enormno povećan broj zaraženih kao što je to sada u Srbiji.

-Više nema mesta u bolnicama, pa u kovid ambulantama mora da se vrši trijaža. Najteži idu u najbolje opremljene i specijalizovane bolnice, srednje teški idu u druge bolnice ili objekte koji su prilagođeni lečanju, dok lakše otpuštate kući da se sami leče uz savete i propisanu terapiju, objašnjava.

Iako navodi da bi bilo dobro da su i oni koji su na kućnom lečenju pod nekom vrstom lekarskog nadzora, bilo da ih obilaze lekari i medicinsko osoblje ili da ih zovu telefonom, pita se i gde da nađemo toliko zdravstvenih radnika, gde da nađemo toliko medicinskih sestara, kada je kadar na izmaku snaga i mogućnosti.

On takvim pacijentima preporučuje da prate upustva koja su dobili u kovid ambulantama i da se odmaraju. da budu u izolaciji i trude se da ukućanima ne prenesu virus.

(Glas Javnosti/nova. rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR