Glas Javnosti

HOĆU DA DAM KRV, TRAŽE MI VAKCINU! Teorije zavere i o humanosti, ali svakako ovo morate da učinite!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U nizu informacija koje se plasiraju javnosti o imunizaciji protiv korona virusa pojavila se i ona da vakcinisani ne mogu da doniraju krv.

"U subotu je kod mene u Pazovi bilo dobrovoljno davanje krvi, pošto sam ja redovni davalac odem ja opet...I posle popunjavanja upitnika što se radi svaki put ide se kod doktorke da izmeri pritisak i da oslušne pluća. Dođem ja do doktorke i prvo što me upitala "Jeste li vakcinisani" ja pitam "Što" Kaže ako ste vakcinisani ne možete dati krv?!?! Rekoh da nisam. Dakle, gospodo vakcinisani, zapitajte se zašto je tako!!! Znači, ne daj Bože, da vam se desi nešto vaš život zavisi od nevakcinisanih!!!! Toliko od mene", jedan je od stavova koji se širi društvenim mrežama.

Kriterijumi i procedura

Dakle, da li vakcinisani mogu da daju krv ili je reč o širenju lažnih informacija antivakserskih grupa?

Zvaničan stav Instituta za transfuziju krvi i Crvenog krsta Srbije je da vakcinisani nakon utvrđivanja opštih kriterijuma za davanje krvi mogu da daju krv! 
Procedura je sledeća: 
Neophodno je da davaoci poseduju dokumentaciju iz koje se vidi koju vrstu vakcine odnosno kojeg proizvođača su primili, a ukoliko davaoci krvi nemaju podatak o vrsti vakcine koju su primili, davanje krvi se odlaže za četiri nedelje; Ukoliko su davaoci krvi primili vakcinu proizvođača Moderna, Pfizer, SinoVac koje su inaktivisane ili RNK vakcine, nema odlaganja davanja krvi. Ako su davaoci krvi primili vakcinu proizvođača AstraZeneca, Sputnik V, Janssen sa virusnim vektorom, davanje krvi se odlaže za dve nedelje. 

Od 26. februara 2021. godine, prednost pri pozivanju na vakcinaciju imaju upravo davaoci krvi!

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi u izjavi za Glas javnosti navodi da podatak da vakcinisani ne mogu biti donatori krvi spada u još jednu teoriju zavere koje plasiraju razne antivakserske grupe.

- Vakcina nije kontraindikacija za davanje krvi. U Institut za tranfuziju dobrodošli su svi podjednako, i vakcinisani i nevakcinisani. Jedina razlika se odnosi na vrstu vakcine koju su primili. To je i zvaničan stav Svetske zdrvastvene organizacije. Od početka pojave korona virusa manji je broj davalaca krvi zbog straha od zaraze virusom. Ta mogućnost ne postoji jer se covid ne prenosi krvlju, kaže Knežević. 

Ko sme da donira plazmu?

Zvaničan stav je da osobe koje su primile COVID-19 vakcinu ne mogu da doniraju rekonvalescentnu plazmu. 
Osobe koje pobede virus (rekonvalescenti) oporavljaju se zahvaljujući svom imunom sistemu koji je za borbu sa virusom stvorio antitela odnosno specijalne belančevine koje neutrališu virus. Imuna plazma (plazma sa antitelima) odavno se uspešno primenjuje u prevenciji virusnih infekcija.
Osobe koje su prebolele COVID-19 stvorile su antitela protiv koronavirusa 2 koji je uzročnik bolesti. Plazma ovih osoba primenjuje se obolelima od COVID-19.
- Plazmu mogu da daju samo oni pacijenti koji su preležali koronu, ili su preležali virus pa su vakcinisani. Osoba mora da preleži kovid, ali samo vakcina bez bolesti ne može, jer je potreban i prirodan imunitet za doniranje rekovalescentne plazme, zaključuje Knežević.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR




od Zoran u 12.11.2021 16:22:03 h
     0 

Sto se odlaze davanje krvi ako en znas od koga si primio vakcinu Hahahaha. Haos....

od Zoran u 12.11.2021 16:20:18 h
     0 

To u Amerrici isto bilo na jednom sajtu, nece krv od vakcinisanih.