Glas Javnosti

HITAN SASTANAK ZBOG NOVOG SOJA: Mogao bi da produži pandemiju, zaobilazi SVE VAKCINE

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će danas održati hitan sastanak o novom soju koronavirusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija, preneo je britanski “Fajnenšel tajms”. Svaka nova varijanta koja je sposobna da zaobiđe zaštitu koju daju vakcine i koja se širi brže od delta soja, koji je trenutno dominantan, mogao bi da predstavlja značajnu pretnju i da produži pandemiju.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, preneo je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za FT.

Stručnjaci SZO će navodno razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva “zabrinutost” ili kao varijantu “od interesa”.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta korona virusa. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svetski lideri su odmah reagovali na vest o pojavi novog soja, najavljujući nove mere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom sveta doživela pad izazvan neizvesnošću.

Rani laboratorijski nalazi ukazuju na to da se varijanta ubrzano širila u južnoafričkoj provinciji Gauteng i možda je već prisutna u drugih osam provincija Južne Afrike.

Južnoafričke institucije su saopštile da je juče u toj zemlji zabeleženo 2.465 novih slučajeva zaraze, gotovo dvostruko više nego prethodnog dana. Nisu naveli da je razlog tome nova varijanta virusa, ali tamošnji naučnici pretpostavljaju da je to razlog.

U Južnoj Africi je potvrđeno oko 100 slučajeva, a nova varijanta zabeležena je i u Bocvani i Hongkongu - gde je virus preneo putnik iz Južne Afrike. Naučnici veruju da je oko 90 odsto slučajeva nove varijante zabeleženo u provinciji Gauteng.

Pojedini naučnici su novu varijantu opisali kao opisali kao najgoru od početka pandemije. Navode da ima 32 mutacije u spajk proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da podstakne odgovor imunog sistema protiv kovida. To je otprilike duplo veći broj povezan sa delta sojem.

Mutacije u spajk proteinu šiljaka mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i otežati imunološkim ćelijama da napadnu patogen, navodi Gardijan.

Velika Britanija ponovo je stavila Južnu Afriku i još pet zemalja Afrike na crvenu listu zbog pojave nove varijante.

Doktor Marija Van Kerkove, tehnički vođa SZO za kovid-19, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za štampu da se još uvek ne zna mnogo o ovoj varijanti.

– Ono što znamo je da ova varijanta ima veliki broj mutacija. A zabrinutost je da kada imate toliko mutacija, to može uticati na to kako se virus ponaša – izjavila je Van Kerkove.

Dodala je da će se istraživači sastati kako bi “shvatili gde su ove mutacije i šta to potencijalno može značiti“ u smislu da li je prenosiviji ili da li ima potencijal da izbegne imunitet

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR