Glas Javnosti

GODINU DANA OD STUPANJA NA SNAGU VANREDNOG STANJA: Da li se nazire kraj pandemije?

Korona virus
Autor: Glas Javnosti

Vanredno stanje zbog pandemije korona virusa u Srbiji je proglašeno 15. marta 2020, već 16. marta zatvoreni su vrtići, škole, fakulteti, otkazana sportska dešanja

A već 18. marta uveden je prvi policijski čas od 20.00 do 5.00. Starijima od 65 godina u gradovima i 70 na selima bilo je potpuno zabranjeno kretanje

Te je za kršenje ove zabrane izricana se kazna od sto hiljada do milion dinara ili tri godine zatvora.

Ispred bolnica se nalazila vojska, građani u dugačkim redovima pokušavali su da pronađu zaštitine maske i rukavice. Jednokratne maske koštale su 118 dinara.

Ubrzo zatim zabranjeno je i okupljanje u parkovima i na javnim površinama.

U aprilu mesecu kretanje je ograničeno dugim policijskim časovima tokom vikenda. Naime prvi je bio 60 sati, drugi još duži 84 sata, a treći vikend pod katancem trajao je 59 sati, a za prvomajske praznike zabranjen je izlazak od 30. aprila do 2. maja

Naime građani širom Srbije pozdravljani su lekare koji su se brinuli o obolelma od korona virusa.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

 

Stizala je medicinska pomoć, prvo iz Kine. 

Voloneti opštinskih štabova pomagali su starijima, njihovi telefoni su stalno bili otvoreni.

A najugroženijima pomagali su volonteri Crvenog krsta. 

Dodala je da je Ustavni sud odbacio sve inicijative za ocenu ustavnosti uvođenja vanrednog stanja.Posmatrajući brojeve zaraženih, hospitalizovanih i umrlih, epidemiološka situacija u Srbiji danas je znatno nepovoljnija nego kada je vanredno stanje uvedeno.

Podsetimo kako se predsednik Srbije 15. marta 2020 godine obratio javnosti zbog uvođenja vanrednog stanja

Podsetimo, redovi ispred prodavnica, pred uvođenja policiskog časa bili su predugači, ljudi su kupovali namirinice za par dana. Isti su čekali u redovima po više od 3-4 sata.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

 

Bili smo svedoci nove realnosti. doktori su se obraćali na tv i isticali da su svi bolniči kapaciteti popunjeni.

Poslednjih mesec dana pojačana je vakcinacija stanovništva sa ciljem da se stane na put ovom virusu.

Medicinski deo Kriznog štaba Vlade Srbije predložio je 1. marta 2021 godine ponovo uvođenje vanrednog stanja i policijskog časa kako bi se smanjio broj zaraženih od korona virusa.

Građani su se masovno pobunili, kao i u preoteklih godinu dana, vanredno stanje bilo je najavljeno više puta, naime građani su i protestvovali ispred Narodne skupštine. Ti protesti doveli su do velikog sukoba između građana Srbije i pripadnika policije.

A danas, godinu dana kasnije dnevno imamo malo manje od 5 000 zaraženih virsom korona u Srbiji, kafići rade do 20.00, vikednom rade samo objekti za prehranu, benzinske pumpe i apoteke. A Krizni štab danas već predviđa nove mere, a zar dve ove mere do sada nisu bile uvedene sa ciljem da  nas ova pandemija napusti?

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR